Ons RITTENARCHIEF
Een beknopt overzicht van onze ritten in het jaar 2020

 

 Vanaf zaterdag 31 oktober tot het einde van 2020: corona lockdown!l
Wegens de tweede lockdown (zie eerder reeds op 21 maart) was het van donderdag 29 oktober tot het einde van het jaar verboden om in groep te fietsen* en waren we dus verplicht om alle clubactiviteiten af te gelasten of door te schuiven naar een latere datum.
*: er mocht nog slechts gefietst worden met een groepje van maximaal 4 personen.

 

Weekend van zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020l
- Zaterdag 24 oktober: om 9 uur 15 fietsers aan de start in Welle.
10 (onder wie 2 gastrijders) fietsten een rit van
77 km (445 hm) langs o.a. Mere, Bambrugge, Vlekkem, Vlierzele, 'Anker' (Oosterzele), Gijzenzele, Landskouter, Bottelare, 'Asselkouter' (Munte), 'Wormenkouter' (Velzeke), Elene, St-Lievens-Esse, Woubrechtegem, Aaigem, Heldergem...
5 leden kozen voor de iets kortere rit van
67 km (265 hm) langs o.a. Gijzegem, Schoonaarde, Berlare, 'Meerskant', Zele-Centrum, Windmolenpark 'BredeKop', Donkmeer, Uitbergen, Wichelen, 'Vogelenzang', Lede, Erpe...
Gedurende het grootste deel van de rit bewolkt en ook af en toe wat zeer licht, haast verwaarloosbaar gemiezer. Op het einde van de rit ook enkele opklaringen. Vrij krachtige zuidenwind. Temperatuur: van 12 tot 15°.
In de B-rit (naar Zele) fietsen we ruim driekwart van de tijd op droge wegen, maar op het einde (van in Lede) lagen de wegen er plotseling kletsnat bij vanwege een daar net gepasseerde regenbui...
Alle Belgische cafés opnieuw in corona-lockdown en dus was er van een drankje en een babbel na de rit vandaag jammer genoeg geen sprake :-(
- Zondag 25 oktober: eerste dag van de wintertijd 2020-'21. Om 9 uur op onze startplaats in Welle constateerde onze afgevaardigde (per auto naar daar gereden) dat er géén fietsers waren.
Ter informatie: 's morgens vroeg een zwakke regenzone van west naar oost. Vanaf ongeveer 8u30 geen regen meer maar wel steeds dreigend bewolkt en ook overal nog natte wegen. Vrij krachtige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 11 tot 13°.

 

Weekend van zaterdag 17 en zondag 18 oktober 2020l
- Zaterdag 17 oktober: in totaal 17 deelnemers vandaag.
6
(onder wie 3 gastrijders) fietsen een rit van
74 km (685 hm) met o.a. de beklimming van de steilste kant van de Bruineput in Dworp.
8 fietsen een rit van 62 km (380 hm) langs o.a. Rossem, Imde, Meusegem, Brussegem, Kobbegem...
Verder waren er ook nog 2 leden die een 'eigen parcours' hadden gefietst + 1 'apéro-sympathisant'.
Droog en zo goed als gans de rit bewolkt. Verwaarloosbare wind uit noord tot noordoost. Temperatuur: van 5 tot 10°.
Start van beide ritten was vandaag om 9 uur.
In de B-rit noteerden we een lichte valpartij zonder erg van Marcel (verrast door twee vrij snel rijdende tractoren) op een smalle weg tussen Merchtem en Rossem.
Als gastrijder noteerden we vandaag o.a. ex-clublid Geert Sonck. Zijn eerste deelname in deze eeuw...
- Zondag 18 oktober: 8 leden (groepje van 7 + Wim solo) fietsten een rit van 65 km (455 hm) langs o.a. Mere, Aaigem, Herzele, Grotenberge, Zottegem-Centrum, Erwetegem, St-Martens-Lierde, Deftinge, Geraardsbergen.(Markt - Zonnebloemstraat), Atembeke, Onkerzele, Grimminge, Zandbergen, 'Roost', Pollare, Ninove...
Daarnaast was er ook nog Kenny die een 'eigen parcours' had gefietst + Staf als 'apéro-sympathisant'.
Droog en overwegend bewolkt met slechts op het einde een enkele schuchtere opklaring. Zwakke wind uit zuidwest. Temperatuur: van 7 tot 11°.
In de streek rond Lierde plaatselijk nog lichtjes vochtige wegen en hier en daar ook wat modderig als gevolg van loonwerkers in de (mais)velden...
Van aan de Kruiskoutermolen in Mere tot in het centrum van Zottegem volgden we 15 km lang het parcours van de Ronde van Vlaanderen die vandaag voor het eerst als herfstklassieker werd gereden.

In totaal hebben gedurende de laatste twee weekends maar liefst 18 leden de Kwaremont Buff verdiend. D.w.z. de daarvoor vereiste zes Kwaremonts 6,6% van 't vat gedronken!
De laatste apéro voor de nieuwe lockdown* was best gezellig met traktaties van de jarigen Edy C en Kenny, alsook van Wim en van onze lokaalhouders, dit alles met hapjes erbovenop én met de Ronde van Vlaanderen op TV...
*: ter informatie... vanaf morgen, maandag 19/10, gaan de cafés opnieuw voor minstens 4 weken dicht wegens het dit jaar alomtegenwoordige Corona Covid-19 virus.

 

Weekend van zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2020l
- Zaterdag 10 oktober: vandaag een mooie deelname van 20 personen (18 leden + 2 gastrijders).
10
vertrokken om 8u30 voor een rit van
78 km (425 hm) naar de Makegemse Bossen in het Land van Rode.
7 vertrokken om 9u voor
65 km (530 hm) langs o.a. Pepingen, Beert, Hondzocht, Tubize, Bellingen, Kester...
Verder was er ook nog Olivier die een 'eigen parcours' had gefietst (naar verluidt 120 km) + 2 'apéro-sympathisanten'.
Droog en zo goed als gans de rit zonnig met mooie wolkenvelden. In het begin van de rit nog wat last van de verblinende laagstaande zon, en hier en daar in de schaduw, nog een lichtjes vochtige plek. Goed voelbare westenwind. Temperatuur: van 7-8 tot 13°. Prima fietsweer met prachtige vergezichten!
Opmerkelijk vandaag: ofschoon 13 km korter, telde de B-rit 105 hoogtemeters méér dan het A-parcours.
De A-rijders kenden tamelijk wat oponthoud door 2 lekke banden (Luc en Mike) en door wat problemen met de zakkende zadelbuis van Réne (vandaag voor het eerst aan de start met zijn nieuwe e-bike).
In de B-rit verkenden we het 'parc d'activité économique Tubize 2', een gloednieuw fabriekenterrein dat ons meer deed denken aan een formule 1-circuit dan aan een industriezone...
- Zondag 11 oktober: zeer wisselvallig weer, maar in totaal toch nog 8 actieve clubleden vandaag.
Enkel Marcel (vanuit Okegem) fietste de geplande rit naar Michelbeke (
64 km - 445 hm).
3 leden (Eric + 2x Marc) fietsten een aan het natte weer aangepaste rit van ongeveer anderhalf uur.
's Middags in ons lokaal waren er ook nog Wim en Kenny (elk apart een 'eigen rit' gereden) + 'sympathisanten' Herald en Staf. Niet zo veel volk, maar toch een plezante en vrij uitgebreide apèro!
Het weer: tot iets voor 9 uur nog droog met mooie opklaringen, maar in de verte toch ook reeds dreigende wolken. Bijna klokslag 9u begon het eerst lichtjes te druppelen en daarna echt goed te regenen. De voorziene rit werd dan ook aangepast en drastisch ingekort. Rond 10u45 hield het op met regenen en kregen we mooie opklaringen. Temperatuur: van 6° (om 9u) tot 10° 's middags.
PS: na het eerste 'competitieweekend' hebben reeds 7 leden zich een Kwaremont Buff gedronken. Ter info: je ontvangt deze Buff na het consumeren van 6 Kwaremonts 6,6% van 't vat!

 

Weekend van zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2020l
- Zaterdag 3 oktober: enkel Marcel aan de start vandaag. Hij fietste het geplande parcours van 66 km naar de BinckBank Tour in Geraardsbergen.
D
aarnaast waren 's middags ook nog 4 leden aanwezig in ons lokaal op de apéro.
Ter info: we kregen een zwaarbewolkte voormiddag
met aanhoudend (lichte) regen. Matige zuidenwind. Temperatuur: 12 à 13°. Niet echt ideaal fietsweer dus...
- Zondag 4 oktober: om 9u verscheen enkel Walter aan de start voor de rit van 65 km (530 hm) naar Tubize.
Verder waren 's middags ook nog Wim (eigen rit gefietst) + 4 andere l
eden aanwezig in ons lokaal voor een praatje en een drankje.
Zéér wisselvallig herfstweer met lichte regen van 's morgens vroeg tot rond 8u30. Bij de start om 9 uur even een drogere periode, maar verder in de voormiddag toch opnieuw hier en daar een plaatselijke bui. Voeg daarbij nog de strakke zuidwestenwind (5 Bft met rukwinden tot 65 km/u) en de frisse temperatuur (11 tot 12°), en je begrijpt dat dit absoluut geen prettig fietsweer was...
Na de rit werden de aanwezige leden in ons lokaal getrakteerd op kaas en salami, dit t.g.v. het weekend van de klant.

 

Weekend van zaterdag 26 en zondag 27 september 2020l
- Zaterdag 26 september: wegens het barslechte weer werd er vandaag niet gefietst.
Zwaarbewolkt en gedurende de ganse voormiddag onophoudelijk regen en stevige buien, dit alles bij een vrij strakke noordwestenwind (4 Bft). Temperatuur tussen 8 en 9°C. Zoals men zegt: geen weer om een hond door te jagen!
Met uitzondering van uw trouwe reporter was er ook 's middags in ons lokaal niemand aanwezig :-(
Ter info: dit was de nasleep van herfststorm 'Odette' die vooral aan onze kust lelijk huishield en daar windsnelheden bereikte tot ruim 110 km/u. In onze streek was er gelukkig minder wind (tot 70 à 80 km/u), maar het bleef wel aanhoudend hard regenen tot rond 16 uur!
- Zondag 27 september: 2 leden (Kenny en Marc DW) fietsten elk apart een 'eigen parcours'. Daarnaast waren 's middags in ons lokaal ook nog 4 leden present voor een drankje en een babbel.
Na een vrij intense regenzone in de vroege ochtend was het op het startuur (8u30) weliswaar nog zwaarbewolkt en dreigend, maar viel er voor de rest van de voormiddag geen neerslag meer. Wél lagen de wegen er tot rond 11 uur overal nog nat bij en bleef er de ganse voormiddag ook een vrij strakke noordenwind (4 Bft) waaien, dit alles bij een temperatuur van rond de 15°C.

 

Weekend van zaterdag 19 en zondag 20 september 2020l
- Zaterdag 19 september: in totaal 15 deelnemers.
5
fietsten vertrokken om 8 uur voor een rit van
88 km (660 hm) naar Silly.
7
(groepje van 6 + Marcel) vertrokken een half uurtje later voor
69 km (455 hm) naar Dikkele.
's Middags waren er ook nog 3 leden die een 'eigen parcours' gefietst hadden.
Na een week waarin alle september-warmterecords werden verpulverd, kregen we ook vandaag nog prachtig weer met veel zon en slechts enkele hoge sluierwolken. Matige tot goed voelbare oostenwind. Temperatuur: van 12-14 tot 24° (en in de namiddag zelfs tot 27°!).
De B's namen een, totaal onvoorbereide doch door iedereen gewaardeerde, drinkstop op het terras van de Hoevebrouwers in Zottegem. Sponsors waren de 2 Marcen (VA en DW). Zeker nog eens voor herhaling vatbaar...
Toevallig ontdekt en meteen ook geprobeerd in de B-rit: de verbinding tussen Zottegem en Strijpen via de Meersstraat en Veldstraat (km 27,7 tot km 29). Een 'doorsteek' waar ik (MVA) al 40 jaar op wachtte ;-)
- Zondag 20 september: 15 deelnemers (in één groep) voor onze jaarlijkse rit naar de autoloze zondag in het Brussels Gewest. Dit keer kozen we voor de zuidrand, de mooiste, maar ook lastigste kant van onze hoofdstad.
We fietsten een parcours van
69 km (540 hm) langs o.a. Liedekerke, St-Katharina-Lombeek, Wambeek, 'Spanuit', St-Anna-Pede, Anderlecht, Vorst, Ukkel, 'Diesdelle', Zoniënwoud ('Tumulidreef'), Watermael-Bosvoorde, 'Terkamerenbos', Sint-Gillis, Anderlecht, 'Moortebeek', Dilbeek, St-Martens-Bodegem, Ternat...
Droog en zonnig met enkel wat hoge sluierwolken. Zwakke tot matige wind uit noordoost. Temperatuur: van 16 tot 21° (en 's namiddags opnieuw een zeer zomerse 26°). Schitterend fietsweer dus!
Er was een opmerkelijk verschil tussen de mooie, brede lanen in Ukkel en daarna de op tal van plaatsen erbarmelijke toestand van sommige straten in Anderlecht...
Nog een vaststelling: de Tumulidreef in het Zoniënwoud is echt wel een fantastisch mooie passage. Je waant je daar zowaar even in een  Ardennen- of Vogezenwoud...

In onze rit zat ook de '
Rue du Mystère' in Vorst, een korte maar steile helling tegen het Dudenpark (280 m lang aan gemiddeld 12% en met een maximum van 15%) die in de finale van de 10e rit van de Ronde van Frankrijk 1979 verbazend genoeg GPM cat. 3 kreeg!
Na de rit was er in ons lokaal een traktatie van de jarige Mike (55 geworden op 15/9).

 

Weekend van zaterdag 12 en zondag 13 september 2020l
- Zaterdag 12 september: in totaal 16 deelnemers.
7
leden vertrokken om 8 uur voor een rit van
89 km (670 hm) in het Pajottenland (en door uistippelaar René 'Rondom Coquiane' gedoopt).
8
(groepje van 5 + 2 + 1) fietsten een omloop van
74 km (650 hm) richting Vlaamse Ardennen (St-Maria-Lierde, St-Maria-Oudenhove, Elst, 'Pottenberg - Armekleie', 'Heuvelgem', 'Vissegem', Rozebeke, St-Goriks-Oudenhove, Erwetegem...)
Tenslotte was er ook nog Herald die een 'eigen parcours' fietste.

B-rit: droog en zonnig met enkel helemaal op het einde wat toenemende lichte bewolking. Matige westenwind. Temperatuur: van 11 tot 20°. Prima fietsweer.
Vlaamse Ardennen en Pajottenland lagen deze voormiddag klaarblijkelijk in een ander weergebied, want de A-fietsers kregen in hun rit merkwaardig genoeg heel wat meer bewolking dan de B's...
Twee B-fietsers namen in Elst een inkorting van 4 km (met ook 100 hm minder).
Vandaag was de eerste rit van René na ziin armblessure als gevolg van zijn val op zaterdag 1 augustus.
- Zondag 13 september: 13 deelnemers (allen samen) fietsten een mooie rit van
74 km (535 hm) langs o.a. Ninove, Denderwindeke, Vollezele, Tollembeek, Bever, Bassilly, 'Bourlon' (Hellebecq), Bois-de-Lessines, Bois d'Acren, Viane, Galmaarden, Nieuwenhove, Meerbeke, Roosdaal...
's Middags in ons lokaal mochten we ook nog 2 leden begroeten die een 'eigen parcours' hadden gefietst.
Een prachtige nazomerdag met volop zon aan een blauwe hemel. Matige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 13 tot 21°. Zalig fietsweer en fantastische vergezichten vandaag!

 

Weekend van zaterdag 5 en zondag 6 september 2020l
- Zaterdag 5 september: in totaal 13 deelnemers vandaag.
2
leden fietsten een rit van
91 km (685 hm) naar de Vlaamse Ardennen (deze rit werd 'Volkegembos' gedoopt door uitstippelaar René).
8 (groepje van 6 + 2) fietsten een rit van
75 km (340 hm) door het vlakke land van Opwijk, Buggenhout, Opdorp, St-Amands, Bornem, Oppuurs, Lippelo, Malderen...
's Middags waren er ook nog 3 'apéro-sympathisanten' aanwezig, allen met de fiets...

Bij de start van de 2 A's om 8 uur nog wat verwaarloosbare motregen, maar voor de B's was het een half uurtje later al volledig droog. Na een bewolkte start kregen we meestal zonnig weer met mooie wolkenvelden aan een blauwe hemel. De aanvankelijk matige westenwind nam naar het einde van de rit toe tot vrij krachtig. Temperatuur: van 15 tot 19°. Prima fietsweer.
Deze rit eindigde in café Standaard (bij Sabrina), waar er traktaties waren van Eric en Staf, beiden jarig op 3 september, en respectievelijk 68 en 66 lentes 'jong'. Jammer genoeg konden we daar niet allemaal samen zitten...
- Zondag 6 september: in totaal 19 deelnemers vandaag.
16
(allen samen in één groepje) fietsten een mooie rit van
73 km (595 hm) langs o.a. Strijtem, Eizeringen, St-Kwintens-Lennik, Elingen, Bellingen, Hondzocht, Saintes, Wisbecq, Quenast, Rebecq, Petit-Enghien, Bois de Strihoux, Heikruis, 'Goteringen', Oetingen, Strijland (Gooik), 'Woestijn', Pamel, Okegem...
Verder ook 2 leden die een rit fietsten van
102 km (840 hm) naar St-Sauveur en één 'apéro-sympathisant' buiten competitie.
Een rustige nazomerdag met veel zon en een blauwe hemel met mooie, niet al te grote wolkenvelden. Zwakke tot matige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 10 tot 20°. Schitterend fietsweer met prachtige vergezichten.
Deze rit eindigde op het terras van café 'Snooker Time' aan de Langestraat in Welle, met traktaties van de jarigen Marc VA (65 op 1/9) en Staf (66 op 3/9).
Primeur in deze rit: een splinternieuw, pas deze week door uitstippelaar MVA ontdekt, fietstunneltje onder de spoorweg tussen Petit-Enghien en het Bois de Strihoux.

 

Weekend van zaterdag 29 en zondag 30 augustus 2020l
- Zaterdag 29 augustus: in totaal 13 deelnemers vandaag.
5 leden vertrokken om 8u voor een rit van
94 km (720 hm) die door uitstippelaar René (hijzelf nog steeds in revalidatie met zijn armblessure) de naam 'Bever - Herhout' kreeg. Dit was een rit met een nogal eigenaardig einde, want van in Meerbeke (bijna thuis dus) werd nog een extra lus genomen van 20 pittige kilometers langs o.a. 'Nellekensberg', 'Woestijn', 'Eeckestraat' (Gooik), 'Saffelberg' (St-Kwintens-Lennik), 'Tuitenberg', Kattem...
5
vertrokken om 8u30 voor een rit van
68 km (515 hm) naar 'Brussel Heysel'. Op de Keizerin Charlottelaan, aan de tentoonstellingspaleizen, passeerden we aan de finishlijn van de Brussels Cycling Classic die daar morgen (zondag 30/8) wordt gereden. Iets verder moesten we jammer genoeg een 2-tal km van de geplande lus door de mooie parken op de Heysel laten vallen, dit wegens werken aldaar.
Verder waren er ook nog 3 die een 'eigen parcours' fietsten.
Gans de rit zwaarbewolkt en vrij frisjes: van 12-13 tot 15°C. Matige wind uit west tot noordwest. De A-fietsers kregen geen regen, de B's twee keer een 5-tal minuten lichte motregen. In beide ritten kregen we wel enkele kilometers nat wegdek.
JP en Christele vertrokken pas om 9u30 voor een 'eigen parcours' en moesten wél enkele minuten schuilen voor een fikse 'drasj'.
De B-rijders werden in de Terlindenweg in Asse verrast door een door modder overspoeld stukje weg, een gevolg van een onweer van de vorige dag(en)...
Na de rit waren er enkele traktaties ter gelegenheid van de verjaardag van Marc VA (65 op 1/9 aanstaande).
- Zondag 30 augustus: slechts 6 leden present voor een rit van 73 km (575 hm) langs o.a. Heldergem, Aaigem, Woubrechtegem, St-Lievens-Esse, Wijnhuize, Godveerdegem, Erwetegem, St-Maria-Oudenhove, Brakel (Toepkapel), Parike, Deftinge, Ophasselt, Vloerzegem, Voorde, Appelterre...
's Middags was er ook nog één 'apéro-sympathisant-buiten competitie'.
Gans de rit droog en vrij zonnig weer met een prachtige bewolking. Matige noordenwind. Temperatuur: van 13 tot 20°. Prima fietsweer met mooie vergezichten.
Ook vandaag waren er nog enkele traktaties ter gelegenheid van 'Marc VA > 65', alsook een schotel fijne charcuterie plus een vanillepudding, geschonken door onze lokaalhouders. Mjam mjam :-)
N.v.d.r.: omstreeks 12u45 begon het te regenen zodat een paar leden na de apéro toch nog op natte wegen naar huis toe moesten...

 

Weekend van zaterdag 22 en zondag 23 augustus 2020l
- Zaterdag 22 augustus: in totaal 18 deelnemers vandaag.
5 leden vertrokken om 8 uur voor een rit van 94 km (630 hm) met als naam 'Akrenbos - Zullik'.
8 vertrokken om 8u30 voor een grotendeels vlakke rit van
76 km (340 hm) naar de streek van Dendermonde, Hamme en Waasmunster.
4 fietsten een 'eigen parcours', en tenslotte was er ook nog één 'apéro-sympathisant'.
Droog weer met afwisselend mooie opklaringen en bewolkte perioden. Temperatuur: van 17 tot 21°. Prima fietsweer, maar wél een vrij krachtige zuidwestenwind (4 Bft).
De B-rijders kregen een vrij korte, maar desalniettemin plezante, pauze op de Grote Markt van Dendermonde wegens een huwelijksplechtigheid.
Gastrijder in de B-rit, en voor het eerst sinds 12/6/2011 nog eens deelnemer aan een clubrit, was Peter Lievens (van 'Wowow'), tegenwoordig woonachtig in het mooie Toscane (It.).
- Zondag 23 augustus: in totaal 17 deelnemers vandaag.
13
(een groepje van 12 + Wim apart) fietsten een rit van
74 km (475 hm) langs 10 windmolens in de streek van Oosterzele, Balegem, Herzele. In volgorde van passage: Kruiskoutermolen (Mere), Roosbloemmolen (Oosterzele), Windekemolen, Guillotinemolen en Klepmolen (Balegem), Holleweg (Elene), Molen ter Rijst en Molen te Rullegem (Herzele), Buysemolen (St-Antelinks), Graevesmolen (Denderhoutem). Jammer genoeg was geen enkele van deze 10 vandaag in werking :-(
3 leden fietsten een 'eigen parcours', en er was 's middags ook nog één 'apéro-sympathisant'.
Meestal bewolkt, maar ook enkele perioden met zeer mooie opklaringen. Twee keer kregen we gedurende een paar minuten wat, zo goed als verwaarloosbaar, licht gedruppel. Naar het einde van de rit toe, in Aspelare, lag het wegdek er gedurende een 2-tal km nat bij. Vrij strakke wind uit ZW. Temperatuur: van 16 tot 20°. Eigenlijk niets om over te klagen...
Reeds vrij vroeg in het begin van de rit raakten we 2 gastrijders kwijt. Reden onbekend...
Moe konden we bezwaarlijk worden vandaag, want aan elk van de 10 windmolens, plus ook aan de nieuwe tussen Welle en Terjoden, werd er immers een korte foto-pauze gehouden!
Deze 'thema-rit' ('windmolens'), viel bij alle deelnemers zeer goed in de smaak. Nu op zoek naar een volgend thema...

  Weekend van zaterdag 15 en zondag 16 augustus 2020l
- Zaterdag 15 augustus (OLV-Hemelvaart): in totaal 13 deelnemers.
4 leden fietsten een rit van
97 km (775 hm) met als verste punten Thoricourt en Lombise. Deze A-rit was grotendeels identiek aan de B-rit (zie hieronder), maar van in Graty was er nog een extra lus van 15 km tot in het mooie Lombise.
8
(groepje van 5 + 2 + 1) fietsten
82 km (560 hm) langs o.a. Pollare, 'Roost', Zandbergen, Nieuwenhove, Galmaarden, Tollembeek, St-Pieters-Kapelle, Marcq, Labliau, Graty, Hoves. Petit-Enghien, Herne, Oetingen, Gooik ('Woestijn'), Roosdaal...
Kenny fietste een 'eigen parcours' in het Pajottenland.
Droog en in het begin van de rit lichtjes mistig. Daarna wisselend bewolkt. Pas in het laatste anderhalf uur volop zon. Zwakke wind uit noordoost. Na de warmste week ooit in Vlaanderen (8 dagen met 33,5°C gemiddeld) kregen we vandaag tot eenieders vreugde eindelijk opnieuw een meer verdraagbare, maar zeker nog meer dan warm genoege 19 tot 26°.
Op grondgebied Graty kwamen A (voor hen op km 56) en B (op km 41) op 100 meter na tegelijkertijd op dezelfde plaats. B zag A, maar jammer genoeg had A dit niet in de gaten. De inhaalbeweging van B aan ruim 40 km/u (weliswaar in dalende lijn) kon deze hectometer niet meer bijbenen...
Zowel A- als B-rit passeerden vandaag aan de mysterieuze Orvalboom. Maar of de A-rijders hém zien staan hebben blijft de vraag ;-)
- Zondag 16 augustus:
in totaal 15 deelnemers vandaag.
13
fietsers (waarvan 2 gastrijders) voor een rit van
72 km (630 hm) langs o.a. Pamel, OLV-Lombeek, St-Kwintens-Lennik, Elingen, 'Breedhout', Halle, 'St-Rochtus', 'Rodenem', Essenbeek, N28 (grens Wallonie / Braine-le-Château), 'Mussenberg', Lembeek, Hondzocht, Beert, Kester, 'Goteringen' (Oetingen), Gooik ('Woestijn')...
We fietsten de ganse rit met een groepje van 10, terwijl er 3 in de omgeving van Halle (o.l.v. streekkenner Rudi) een inkorting namen.
Joost was vandaag noodgedwongen 'apéro-sympathisant' wegens een heelkundige ingreep aan de neus.
Kenny fietste een 'eigen parcours' en ontdekte onderweg ook de mysterieuze Orvalboom. Proficiat hiervoor!
Droog en zonnig met een matige oostenwind en een temperatuur van 21 tot 26°. Uitstekend fietsweer!
Eén van de 2 gastrijders was ex-clublid Dominique, de schoonzoon van Norbert.
Bij mijn weten was dit pas de eerste keer in onze clubgeschiedenis dat we in één weekend twee keer een finale hadden met de kuitenbijterscombinatie Letterbeek-Kindekensstraat en Woestijn.
Ook lang geleden dat we op een zondag nog eens méér deelnemers telden dan op de zaterdag ;-)
  Weekend van zaterdag 8 en zondag 9 augustus 2020l
- Zaterdag 8 augustus: in totaal 16 deelnemers. Wegens de aangekondigde hitte vertrokken beide ritten vandaag om 8 uur.
4 leden fietsten een pittige rit van
87 km (750 hm) langs o.a. Affligem, Asbeek, Asse, St-Ulriks-Kapelle, 'Wolsem', Dilbeek, Itterbeek, St-Anna-Pede, 'Zobbroek' (Vlezenbeek), St-Pieters-Leeuw, Halle, Beert, Bogaarden, Heikruis, Herfelingen, 'Goteringen' (Oetingen), Gooik, OLV-Lomveek, Tuitenberg, Strijtem, Kattem, Liedekerke...
10 leden fietsten een vlakke rit van 79 km (260 hm) langs o.a. Aalst, Hofstade, Gijzegem, Schoonaarde, Berlare, Donkmeer, Overmere, Lokeren (Heieinde, Lammeken, Putteken), Daknam, Eksaarde, Doorslaar, Zeveneken, 'Oudenbos', Overmere, Uitbergen, Wichelen, Lede, Erpe, Nieuwerkerken, Terjoden, Welle...
Verder waren er ook nog JP en Christele die een 'eigen parcours' fietsten.
Droog en zonnig met enkele wolkenvelden. Zwakke wind uit oostelijke richtingen. Tropisch warm: van 21* om 8u bij de start tot 34° bij aankomst. Er was KMI-waarschuwingscode rood voor 'hitte' en de temperatuur liep in de namiddag nog op tot 37°C!
Van de 10 leden die de B-rit fietsten kwamen er slechts de helft mee tot in De Vrede. De anderen zochten ondertussen thuis reeds naar verkoeling...
De A-rit werd wegens het extreem warme weer met 4 km ingekort, dit door op km 67,2 het ommetje over de Kesterberg achterwege te laten.
In de B-rit ontdekten we nog tal van nieuwe kleine en mooie wegjes in de buurt van Lokeren, Eksaarde en Doorslaar.
Iets voor Heieinde (Lokeren) zagen we iets dat we in onze rijkgevulde fietcarrière nog nooit gezien hadden (en néén, dit was géén fata morgana): een opgeschrikte haas stak net voor onze neus de weg over, maar schrok zodanig dat hij plots stopte en zowaar vanuit zo goed als stilstand een sprong nam over het stuur van de verbaasde koprijders Theo en Marc VA....
- Zondag 9 augustus: in totaal 14 actieve leden vandaag.
12 deelnemers (groepje van 9 + 2 + 1) fietsten een rit van 71 km (435 hm) langs o.a. Appelterre, Idegem, Schendelbeke, Geraardsbergen, Deftinge, Goeferdinge, Everbeek-Beneden, Flobecq (Esquenne - Motte), Everbeek-Boven, 'Fayte', Parike, St-Martens-Lierde, Hemelveerdegem, Steenhuize, Aspelare, Outer, Ninove, Okegem...
Daarnaast was er ook nog één lid met een 'eigen rit' + één 'apéro-sympathisant buiten competitie'.
Na één van de warmste nachten die we hier ooit gehad hebben kregen we ook een zeer zwoele maar meestal bewolkte voormiddag met een zwakke wind uit oostelijke richtingen. Temperatuur: van 24° bij de start om 8u tot 30° bij aankomst om 11u. Tegen 13u, na de apéro, was het alweer 35° en volop zon...
Ook vandaag was er KMI-code rood voor 'hitte', maar gedurende onze rit was daar gelukkig nog niet al te veel van te merken. Voor één keer waren we zelfs dankbaar dat de zon verscholen bleef, en dat we gedurende een klein half uurtje af en toe wat haast verwaarloosbaar, maar toch zeer deugddoend, licht gedruppel kregen...
 

 Weekend van zaterdag 1 en zondag 2 augustus 2020l
- Zaterdag 1 augustus: in totaal 18 fietsers.
10
vertrokken om 8 uur voor een vrij lastige rit van
103 km (820 hm) in het Pays des Colinnes, de mooie én heuvelachtige streek tussen Brakel, Ellezelles, St-Sauveur, Frasnes-lez-Anvaing, Flobecq en Geraardsbergen.
7
(groepje van 6 + 1 solo) vertrokken om 8u30 voor een rit van
81 km (450 hm) langs o.a. Heldergem, Aaigem, Woubrechtegem, Herzele, Hillegem, Leeuwergem, Elene, Balegem, Velzeke, Baaigem, Vurste, Melsen, Schelderode, Bottelare, Moortsele, Oosterzele, Bavegem, Vlierzele, Zonnegem, Bambrugge, Mere...
Kenny
fietste een 'eigen rit' naar de streek van Geraardsbergen.
Droog maar wel voor het overgrote deel van de rit bewolkt. Matige tot goed voelbare westenwind. Zalige temperatuur: van 20-21 tot 24°.
In de A-rit was er een valpartij op km 40 aan het begin van de afdaling van 'Lumen' in Flobecq. Onze Italiaanse gastrijder Francesco kwam daar ongelukkig ten val in een met gras bedekte spleet tussen twee betonplaten. Uitstippelaar René kon niet meer uitwijken en onderging hetzelfde lot. Gelukkig viel de schade al bij al nog wel mee, zodat beiden na wat oplapwerk hun rit toch nog verder konden uitrijden.
PS: René reed de rit uit met pijn in de arm, maar daags nadien nam de zwelling toe, en liet hij de dokter komen. Het verdict: "...voorlopig geen onnodige belasting op ellebooggewricht en pols uitoefenen, dit om herstel ontsteking/vochtophoping te bevorderen. Indien ontzonken en indien nodig volgt later verder onderzoek (RX). Voorlopig een 4-tal weken GEEN koersfiets...". Een val met dus toch meer gevolgen dan we aanvankelijk dachten...
- Zondag 2 augustus: in totaal 13 leden actief vandaag.
11
(groepjes van 9 + 2) fietsten een rit van
72 km (565 hm) langs o.a. Ninove, Meerbeke, Denderwindeke, 'Congoberg', Vollezele, Tollembeek, Herne, St-Pieters-Kapelle, 'Torreborre', Marcq, Enghien, Kokejane, Herfelingen, Oetingen, Gooik, OLV-Lombeek, Eizeringen, Borchtlombeek, Strijtem, Kattem, Liedekerke...
Kenny fietste een 'eigen parcours', en tenslotte was er ook nog Patrick DC, net terug van vakantie, als 'apéro-sympathisant-buiten competitie'.
Droog en bewolkt bij de start, maar na een uurtje steeds breder wordende opklaringen en tegen einde rit volop zon. Matige wind uit west tot noordwest. Temperatuur: van 17 tot 23°. Prima fietsweer met prachtige Pajottenlandse vergezichten.
In Mark (Marcq) ontdekten we een ons tot nog toe onbekende doorgang naar het nabije Edingen.
In Edingen-Enghien maakten we een toeristisch lusje door het eerder bescheiden maar wel gezellige historische centrum van dit facititeitenstadje.
Voor wie dacht dat we ondertussen ALLE baantjes in het Pajottenland reeds kenden... forget it. Vandaag ontdekten we in Herne, tussen de Breemstraat (km 27) en de Kapel O-L-V van Zeven Weeën nog een nieuw met de mooie naam 'Hellingen'.
Vrij veel fietsers op de baan vandaag in het mooie Pajottenland. In Gooik-centrum kruisten we Pascal VDM die daar aan het fietsen was in een bubbel van twee.

 

 Weekend van zaterdag 25 en zondag 26 juli 2020l
- Zaterdag 25 juli: in totaal 16 fietsers vandaag.
8 vertrokken om 8u voor een rit van
93 km (510 hm) naar het 'Land van Rode' (St-Lievens-Houtem, Scheldewideke, Oosterzele, Bottelare, Merelbeke, 'Scheldemeersen', Schelderode, 'Makegem Bos', Munte, Balegem, Leeuwergem...).
6 vertrokken om 8u30 voor een rit van 73 km (460 hm) langs o.a. Ninove, Meerbeke, Nieuwenhove, Galmaarden, 'Winterkeer', Bever, Silly, Bassilly, St-Pieters-Kapelle, Herne, Tollembeek, Vollezele, Denderwindeke, Ninove...
JP en Christele fietsten een eigen regenvrije rit.

Droog en bewolkt in het eerste deel van de rit. Daarna kregen we zowel in de A- als in de B-rit ongeveer een 20-tal minuten malse regen, maar in het laatste gedeelte van de rit was alles opnieuw droog. Goed voelbare wind uit zuidwest. Temperatuur: van 16-17 tot 20°.
Zowel in A- als B-rit vandaag enkele wegjes waar we in clubverband nog nooit geweest waren.
De B-fietsers lieten van in Denderwindeke de afdaling van de Pollareberg wijselijk links liggen vanwege de op dat moment natte wegen.
In de B-rit werd even halt gehouden aan de Orvalboom.voor een foto. Voor wie er niet bij was blijft nog te raden waar die boom precies staat ;-)

- Zondag 26 juli: 10 deelnemers (groepje van 8 + 2 apart) voor een rit van 76 km (580 hm) langs o.a. Aspelare, St-Antelinks, St-Lievens-Esse, Wijnhuize, St-Maria-Lierde, St-Martens-Lierde, Deftinge, Everbeek-Beneden, 'Plankkouter', Everbeek-Boven, Nederbrakel, St-Maria-Oudenhove ('Pijperzele'), Erwetegem (radar), Steenhuize, Aspelare, Outer, Ninove...
Na flink wat nachtelijke regen was het gelukkig 's morgens alweer droog. We kregen een zeer wisselend bewolkte voormiddag met tamelijk wat zon maar ook perioden met dreigende bewolking. Op een minuutje vewaarloosbaar gedruppel na (in Wijnhuize was dat)bleef het gelukkig de ganse rit droog. Vrij strakke wind uit zuidwest. Temperatuur: van 16 tot 21°. Al bij al best nog wel genietbaar fietsweer.

 

 Dinsdag 21 juli (Nationale feestdag)l
19 fietsers (groep van 17 + 2 iets vroeger vertrokken) voor een rit van 80 km (650 hm) langs o.a. Heldergem, Aaigem, Ressegem, Herzele, Grotenberge, Zottegem, Strijpen, Roborst, Munkzwalm, St-Deniijs-Boekel, Ename, Mater, St-Goriks-Horebeke, 'Heuvelgem', 'Vissegem', 'Hostellerie', St-Maria-Oudenhove, Erwetegem, Steenhuize, St-Antelinks, Aspelare, 'Lebeke'...
2 van de 19 hierboven vermelde deelnemrs namen op km 33 een inkorting en fietsten 70 km (535 hm).
's Middags was er ook nog één clublid aanwezig met een 'eigen' rit.
Een droge en vrij zonnige nationale feestdag met een wolkenloze start, maar naarmate de rit vorderde kregen we steeds meer (dikwijls mooie) wolkenvelden. Matige tot vrij strakke wind uit noord tot noordwest. Temperatuur: van 14 tot 19°. Al bij al prima fietsweer!

 

 Weekend van zaterdag 18 en zondag 19 juli 2020l
- Zaterdag 18 juli: in totaal 20 fietsers vandaag.
11 vertrokken reeds om 7u30:voor een prachtige maar ook pittige rit van
110 km (905 hm) naar de streek van Ellezelles, Frasnes-lez-Anvaing (Hameau des Papins), Wodecq...
9 vertrokken om 8u30 voor een rit van
73 km (550 hm) langs o.a. Aspelare, St-Antelinks, Steenhuize, Erwetegem, St-Maria-Oudenhove, 'Berendries' (af), Michelbeke, 'Boembeke', Rozebeke, 'Rekelberg', St-Blasius-Boekel, 'Heuvelgem', Elst, Michelbeke, Brakel, 'Holderbeke', St-Martens-Lierde, Hemelveerdegem, Ophasselt, Appelterre...
Na een zonnige start werd het grootste deel van beide ritten na een uurtje rijden, in plaats van de mooie zomerdag die ons beloofd was, een vrij mistige bedoening, en dit dan vooral voor de A-rit waar het zicht soms beperkt bleef tot amper 50 m. Gelukkig kwam de zon er door en kregen we nog een mooie zonnige finale, met toch steeds wat wolkenvelden. Zwakke tot matige zuidwestenwind. Temperatuur: van 16-18 tot 24°.

De B-rijders hielden na 50 km een stop aan het pas sinds twee weken voor het publiek geopende Wijndomein Wetterberghe aan de Hasseltkouter in Ophasselt, waar we samen met de eigenaars enkele van hun 11 wijnsoorten degusteerden. Voor méér proeverij hadden we jammer genoeg geen tijd...
We dienden spijtig genoeg een gele kaart uit te delen aan Rudi die ondanks een afsnijding van 8 km (samen met 2 anderen) er in slaagde om tóch nog een kwartier na de anderen aan te komen in het wijndomein.
In de zeer pittige A-rit zaten enkele door René op Streetview ontdekte baantjes in het Pays des Collines waar we in clubverband nog nooit gefietst hadden. Ook hier werd een stop ingelast, namelijk op het terras van café 'Le Prétexte' aan de kerk van Wodecq (km 69).
Rond 12u45 arriveerden groepjes A en B ongeveer tegelijkertijd in De Vrede voor nog een vrij lange en gezellige apéro.
- Zondag 19 juli: 14 deelnemers (11 in groep + 3 individueel) voor een rit van 73 km (565 hm) langs o.a. Liedekerke, Kattem, Strijtem, Borchtlombeek, Eizeringen, St-Kwintens- en St-Martens-Lennik, Gaasbeek, Vlezenbeek, 'Vagevuur', 'Zuun', Ruisbroek, Drogenbos, Ukkel-Calevoet, Linkebeek, 'Holleken', Alsemberg, Beersel, Lot, 'Brucom', Oudenaken, Elingen, Gooik, OLV-Lombeek, Pamel...
Droog maar voor het grootste deel van de rit sluierbewolking en weinig zon. Enkel op het einde dan toch nog een kwartiertje échte zon. Matige tot goed voelbare wind uit zuidwest. Temperatuur: van 16 tot
20°.
Zoals bij elke rit in en rond Linkebeek en 'Holleken' botsten we daar nu ook weer op enkele verrassende passages met bergop, bergaf, kassei...
Dit weekend, zowel op zaterdag als op zondag, noteerden we ook de deelname van Francesco, il genero Italiano di Eric.

 

 Weekend van zaterdag 11 en zondag 12 juli 2020l
- Zaterdag 11 juli: Start om 8u: 4 leden fietsten een mooie rit van 111 km (765 hm) langs o.a. Zottegem, Strijpen, Roborst, 'Wijlegem', St-Denijs-Boekel, Mater, Volkegem, Oudenaarde, 'Huttegem', Moregem, Ooike, Mullem, Heurne, Hermelgem, St-Maria-Latem, Hundelgem, Elene, Leeuwergem, St-Lievens-Esse...
Start om 8u30: 6
fietsters voor een eneneens mooie 74 km (590 hm) langs o.a. Pollare, Nieuwenhove, Waarbeke, Moerbeke, Viane, Bois d'Acren, Deux-Acren, Bois de Lessines, Bever ('Burg'), Viane, Galmaarden, Vollezele, Lieferinge, Neigem, Gooik ('Woestijn'), Pamel...
Herman
fietste ook de B-rit, maar dan met 20 minuten voorsprong.
Droog met mooie opklaringen maar ook perioden met verbazend mooie, soms wel even dreigende wolkenvelden. Zwakke tot matige wind uit noordwest. Temperatuur: van een vrij frisse 13-14 tot een vrij aangename 20°. Zowel in de A- als in de B-rit kregen we fantastisch mooie en zeer scherpe vergezichten vandaag.
De A-rijders namen in hun rit een zeer gesmaakte (koffie)drinkstop in 'De Vierschaar' op het dorpsplein van Moregen.
Na de rit was er een traktatie van JP en Christele t.g.v. het huwelijk van hun zoon Koen!
- Zondag 12 juli: 11 fietsers voor een rit van 72 km (370 hm) langs o.a. Affligem, Essene, Asbeek, Asse, Mollem, Merchtem, Steenhuffel, Londerzeel, Malderen, Opdorp, Buggenhout, Peizegem, Opwijk, 'Droeshout', Baardegem, Meldert, Affligem, Teralfene...
Herald
fietste individueel een 'eigen ritje'.
Droog en zonnig met prachtige wolkenvelden aan een blauwe hemel. Zwakke tot matige wind uit noordoost. Temperatuur: van 15 tot 20*. Uitstekend fiestweer en zeer scherpe vergezichten!

Daags na de Vlaamse feestdag hielden we vandaag (op km 39) een korte stop aan het geografisch Middelpunt van Vlaanderen in Opdorp. Amper 50 m daarvandaan bevindt zich tevens het drie-provinciënpunt Oost-Vlaanderen (Opdorp)  - Antwerpen (Lippelo) - Vlaams-Brabant (Malderen).
In deze rit ontdekten we o.a. in Merchtem, Steenhuffel en Opwijk nog enkele met de club nog nooit gereden fietspaden en -steegjes...
Opmerkelijk en ook wel jammer vandaag: na de rit kwamen er van de 11 deelnemers nog slechts 6 mee tot in ons lokaal voor een babbel en een slokje :-(.

 

 Weekend van zaterdag 4 en zondag 5 juli 2020l
- Zaterdag 4 juli: slechts 5 fietsers vandaag!
Om 8u waren enkel René en Walter aan de start voor de geplande rit
naar Saint-Sauveur. Dit duo besloot dan maar om een half uurtje rond te rijden in Welle en te wachten op de 8u30-vertrekkkers. Maar ook hier slechts 2 man aan de start (Marc VA en Herman). Met z'n 4 dan maar vertrokken voor een 'onderweg zomaar in het hoofd van de wegkapitein samengestelde' rit van 79 km (425 hm) naar Flobecq, met als doel het verkennen van 'the missing link'* op het RAVel L87 fietspad tussen Ogy en Flobecq-Centrum. Dit ontbrekende stukje bleek echter over ongeveer 500 meter een slecht befietsbare aardeweg te zijn... Opdracht volbracht dus!
Marcel fietste op z'n eentje de aanvankelijk geplande rit van
77 km (460 hm), eveneens naar Flobecq. Hij maakte in zijn rit (dixit Marcel zelf) voor het eerst kennis met de helling van 'les Plachettes'.
Ook na aankomst in ons lokaal bleef het zeer rustig met, naast de 5 fietsers, enkel Herald als 'apéro-sympathisant' (buiten competitie).
Droog maar zwaarbewolkt bij de start en ook gedurende de rest van de rit. Vrij krachtige zuidwestelijke wind (4 tot 5 Bft), maar gelukkig rugwind bij de terugkeer. Op wat verwaarloosbaar gemiezer na bleef het gans de rit droog, maar tussen Ogy en Flobecq lag de weg er wel kletsnat bij, en er was dus toch wat kuiswerk aan de fiets. Temperatuur: van 16 tot 18°.
Marcel die, van uit zijn woonplaats Okegem, iets vroeger vertrok kreeg onderweg wél een korte maar fikse bui op zijn nek.
's Middags in ons lokaal werd het, ondanks de weinige
aanwezigen, toch nog wel best een plezante 'aprés', met René die vandaag zijn 45-jaar huwelijk vierde...
- Zondag 5 juli: enkel Marc VA en Norbert + één gastrijder (ex-clublid Dominique, schoonzoon van Norbert) aan de start voor een rit van 72 km (520 hm) langs o.a. Pamel, 'Woestijn' (Gooik), 'Goteringen', Herfelingen, Heikruis, Bois de Strihoux, Bierghes, Wisbecq, Petit-Enghien, 'Kokejane', Herne, Tollembeek, Vollezele, Denderwindeke, Meerbeke...
Naast dit trio waren er 's middags ook nog Kenny die individueel gefietst had (naar Lippelo) en Marc DW die door een lekke band de 8u30-start gemist had.
Tenslotte mochten we ook nog 3 'apéro-sympathisanten' begroeten (Patrick DC, Staf en Wim).
Gans de rit zwaarbewolkt en grijs maar, op wat verwaarloosbaar licht gemiezer na, geen neerslag gedurende de rit. Ook de wegen bleven de ganse tijd droog en er was dus geen kuiswerk aan de fiets. De zuidwestenwind was nog iets krachtiger dan gisteren: 5 Bft met lokale rukwinden tot 65 km/u. Temperatuur: een al bij al vrij aangename van 18 tot 20°.
Wegens een splinternieuwe en nog niet helemaal afgewerkte spoorbrug in Bierghes ('Bierk' pour les Flamands), moesten we daar gedurende enkele kilometers in verboden richting fietsen (zonder onderbord 'fietsers toegelaten'), maar dit verliep gelukkig vrij probleemloos.

 

 Weekend van zaterdag 27 en zondag 28 juni 2020l
- Zaterdag 27 juni: in totaal 12 leden 'present' vandaag, waarvan de helft 'buiten competitie'.
Om 8u was enkel Eric aan de start voor de rit van
89 km (580 hm) naar 'Brakelbos'.
Om 8u30 waren er 2 leden aan de start,
maar Marc DW keerde naar huis terug zodat Marcel op zijn eentje de rit van 74 km (535 hm) aflegde langs o.a. Marcq, Labliau, Bever...
Ook JP en Christele fietsten deze rit, maar dan met een iets vroegere start.
Verder was er nog één lid (Kenny) die individueel fietste en ook nog 6 apéro-sympathisanten 'buiten klassement' (waarvan 5 Oostkantonners).
Droog en wisselend bewolkt met soms dreigende wolken, maar iedereen bleef droog. Krachtige wind uit zuidwest (4 Bft met lokale rukwinden). Temperatuur: van 19 tot 23°.
Zoals gewoonlijk hadden de dag na onze fietsreis, en mede door het onstabiele weer, slechts weinig leden goesting om te fietsen...
- Zondag 28 juni: 8 deelnemers (een groepje van 6 + 2 apart) fietsten een rit van 75 km (575 hm) langs o.a. Aaigem, Woubrechtegem, St-Lievens-Esse, Wijnhuize, Erwetegem, St-Goriks-Oudenhove, Roborst, 'Wijlergem', St-Denijs-Boekel, 'Duisbeke', 'Vrijsbeke', St-Blasius-Boekel, 'Heuvelgem', Elst, Michelbeke, 'Berendries', St-Maria-Oudenhove, Steenhuize...
Eén clublid fietste een 'eigen parcours' en er waren ook nog twee apéro-sympathisanten.
Droog met in het begin van de rit wat onweersdreiging en rond Aaigem zelfs een verwaarloosbaar spatje regen. Daarna mooie opklaringen met prachtige wolkenvelden en zeer scherpe vergezichten. Temperatuur: van 16 tot 19°. Strakke wind uit ZW (4 Bft met rukwinden tot 60 km/u), maar gelukkig zat die volop in de rug bij het terugkeren van St-Blasius-Boekel tot in Denderleeuw...
Joost VDB kwam speciaal per (heren)fiets naar De Vrede om ons daar rijkelijk te trakteren op zijn 46ste verjaardag.

 

 Van maandag 22 tot vrijdag 26 juni: fietsvakantie in de OostkantonsI
Hotel "Zum Buchenberg" - Vielsalmer Strasse 10 - 4784 Rodt (Sankt Vith).
Aantal deelnemers: 11.
Voor een kort verslagje + de foto's: klik hier!

 

 Weekend van zaterdag 20 en zondag 21 juni 2020l
- Zaterdag 20 juni: een topopkomst van in totaal liefst 26 deelnemers vandaag, zij het dan wel tamelijk "versnipperd"...
8 leden vertrokken om 8 uur voor een lange en lastige rit van
104 km (1045 hm) langs o.a. St-Antelinks, Steenhuize, St-Maria-Lierde, Brakel, Schorisse, Louise-Marie, 'Muziekbos', Ellezelles, Flobecq ('Plachettes'), Everbeek, Parike, St-Martens-Lierde, Hemelveerdegem, Ophasselt...
3 vertrokken reeds een half uurtje vroeger voor dezelfde rit.

8 leden vertrokken om 8u30 en fietsten een vrij vlakke rit van
76 km (345 hm) langs o.a. Bavegem, Westrem, Melle, Gentbrugge, 'Gentbrugse Meersen', Heusden, Ten Ede, Wetteren, Serskamp, Lede...
5
(2+2+1) fietsten individueel.
Tenslotte waren er 's middags ook nog 2
apéro-sympathisanten aanwezig.
Droog met afwisselend zonnige en meer bewolkte perioden. Matige wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 17 tot 23°. Prima fietsweer!
In de B-rit opnieuw een primeur, namelijk de verrassend mooie fietspaden door de Gentbrugse Meersen, een paar maanden geleden ontdekt dankzij het Canvas programma 'Gentbrugge' (nog steeds te bekijken op VRT NU).
Na de rit waren er traktaties ter gelegenheid van de verjaardag van Marc DW (71 vandaag) en van Theo (62 geworden op 12 juni).
Wegens een lekke band op weg naar de start moest jarige Marc jammer genoeg alleen fietsen...
- Zondag 21 juni: in totaal 21 deelnemers vandaag.
8 fietsten een vlakke rit van
74 km (240 hm) langs o.a. Aalst, Hofstade, Lede ('Vogelzang'), Schoonaarde, Berlare, Heikant (Zele), 'Everslaar' (Lokeren), Kalken, 'Aard' (Schellebelle), Uitbergen, 'Bruinbeke', Lede, Erpe...
Voor 11 leden was het vandaag inladen van de fietsen voor onze fietsvakantie in de Oostkantons.
Eén
lid fietste individueel (met de mountainbike) en er was ook nog één 'apéro-sympathisant'.
Droog weer met in het eerste uur tamelijk wat bewolking en daarna voor de rest van de rit zeer mooie opklaringen. De zuidenwind blies aanvanleijk matig, maar nam in de loop van de rit toe tot vrij krachtig. Temperatuur: een zeer aangename 18 tot 23°.

 

 Weekend van zaterdag 13 en zondag 14 juni 2020l
- Zaterdag 13 juni: in totaal 17 leden op de fiets vandaag.
Start om 8u :
7 fietsers voor een rit van 103 km (840 hm) langs o.a. Nieuwenhove, Galmaarden, 'Keringen', Atembeke, Geraardsbergen, Overboelare, Zarlardinge, Everbeek, Parike, Brakel ('Toepkapel'), St-Maria-Oudenhove ('Kloosterbos'), Lierde, Hemelveerdegem, Ophasselt...
Start om 8u30:
8 fietsers voor 75 km (500 hm) langs o.a. Affligem, Krokegem, Mollem, Brussegem, Oppem, Meise, Grimbergen, Borgt, Vilvoorde, Koningslo, Strombeek, 'Boechout', Wemmel, Relegem, Bekkerzeel, Asse, Asbeek, Essene..
's Middags na de rit in ons lokaal ook nog 2.individuele fietsers.

Droog en zonnig met mooie witte wolken aan een blauwe hemel. Zwakke wind uit het zuiden. Temperatuur: van 17 tot 24°. Prachtige en zeer scherpe vergezichten!
Na 3 lange maanden verplichte sluiting was ons lokaal terug open en konden we eindelijk na de rit nog eens samen iets drinken en wat napraten.
Herald fietste vandaag een testrit met een prachtige e-racefiets van Pinarello.
Na de rit was er een traktatie van de eerder deze week jarige Olivier (44).
- Zondag 14 juni: 13 deelnemers fietsten een rit van 74 km (480 hm) naar de mooie Zwalmstreek (langs o.a. St-Lievens-Esse, Zottegem, Velzeke, Munkzwalm, Hundelgem, Balegem...).
's Middags na de rit in ons lokaal ook nog 4.individuele fietsers.
Prachtig fietsweer met veel zon en mooie wolkenvelden aan een blauwe hemel. Goed voelbare wind uit ZW en dus rugwind bij de terugkeer. Temperatuur: van 16 tot 22°.
Na de rit traktatie van Herald op zijn 'corona-overleving".
Op het einde van de rit enkele zeer recent aangelegde of vernieuwde baantjes in Herzele en Haaltert...

 

 Weekend van zaterdag 6 en zondag 7 juni 2020l
- Zaterdag 6 juni: 7 leden vertrokken om 8u voor een rit naar 'Opbrakel' (102 km - 820 hm) en 5 leden vertrokken een half uurtje later voor een rit naar 'Lembeek - Essenbeek - Hondzocht' (79 km - 665 hm).
Door een fikse regenbui rond 6u 's morgens lagen de wegen er in het begin van de rit hier en daar nog (lichtjes) nat bij. Tijdens de rit bleef het droog en kregen we vrij veel zon en een mooie blauwe lucht met magnifieke wolkenvelden. Op tal van plaatsen weidse en uitzonderlijk heldere vergezichten. Strakke wind uit zuidwest (4 Bft). T
emperatuur: een fris aanvoelende 10 tot 13°.
Een primeur in de B-rit: de mooie weg Houtveld - Pijpaenshoek op het dak van Halle (120 m hoogte) tussen Essenbeek en het Hallerbos
Het B-groepje bracht ook een kort bezoekje aan het KBVB- en tevens Belgian Cycling-center aan de rand van Tubize.
- Zondag 7 juni: in totaal 19 deelnemers (groep van 15 + 4 die onderweg aanpikten) voor een rit van
78 km (620 hm) langs o.a. 'Nellekensberg', 'Woestijn' (Gooik), Oetingen, Herne, Kokejane, Petit-Enghien, 'Stoquois',  'Vallée des Oiseaux', Rebecq, Bierghes, Heikruis, Kester, Gooik...
Droog en wisselend bewolkt met zeer mooie opklaringen.
Goed voelbare westenwind. Temperatuur: van 12 tot 16°. Vrij fris doch prima fietsweer met ook vandaag prachtige en zeer scherpe vergezichten.
Mooiste en meest verrassend gedeelte van deze rit was de onuitgegeven lus die we maakten door Rebecq en de aanpalende Zennvallei.
Na 9 weken was dit eindelijk onze laatste rit zonder 'happy ending' in ons lokaal! Vanaf volgende week kunnen we er opnieuw genieten van ons drankje en babbeltje achteraf...

 

 Pinksterweekend van zaterdag 30 mei tot maandag 1 juni 2020l
- Zaterdag 30 mei: in totaal 23 fietsers vandaag.
12 leden vertrokken om 8 uur voor een mooie en pittige rit van
105 km (850 hm) in de streek tussen Ronse en Brakel (met o.a. de Kanarieberg in het Muziekbos).
10 vertrokken om 8u30 voor een rit van
76 km (535 hm) langs o.a. Voorde, Ophasselt, Hemelveerdegem, Deftinge, St-Martens-Lierde, Michelbeke, Rozebeke, St-Goriks-Oudenhove, Erwetegem, Godveerdegem, St-Lievens-Esse, St-Antelinks...
Herald
fietste op zijn eentje tot in Godveerdegem en terug.
Een prachtige dag veel zon en een mooie blauwe hemel. Vrij strakke oostenwind. Temperatuur: van 13 à 15 tot 25°C.
Het B-groepje hield na 51 km een drinkstop (mét inachtname van de social distancing) bij Johnny & Jeannine in Godveerdegem, waar we zoals steeds zéér hartelijk werden ontvangen met Oud-Zottegems bier én gesmaakte snacks...
*: voor wie het niet zou weten: Johnny De Meyst was in 2010 onze volgwagenchauffeur tijdens onze Stelvio-reis. Ons vorige bezoekje bij hem in Godveerdegem was reeds 5 jaar geleden.
- Zondag 31 mei (Pinksteren): 16 fietsers (in één groep) voor een rit van 79 km (590 hm) langs o.a. Gooik, Oetingen, Herne, Kokejane, Hoves, 'Chaussée Brunehaut', Belle Croix, Graty, Labliau, Marcq, St-Pieters-Kapelle, Tollembeek, Vollezele...
Droog met veel zon en
slechts helemaal op het einde enkele kleine wolkenvelden. Strakke wind uit noordoost en dus tegenwind tijdens de terugkeer.
Een ideale temperatuur vandaag: 17 tot 23°.
Door de zeer droge lucht van de laatste dagen kregen we ook vandaag prachtige en zéér scherpe vergezichten.
- Pinkstermaandag 1 juni: 17 deelnemers (groep van 16 + Marcel op z'n eentje) voor een rit van 76 km (460 hm) langs o.a. Herzele, Grotenberge, Zottegem, Strijpen, Velzeke, Dikkele, Beerlegem, Meilegem, Dikkelvenne, Scheldewindeke, Balegem, St-Lievens-Houtem, Letterhoutem, Burst, Bambrugge, Mere...
Nog steeds zeer zonnig, warm en kurkdroog*. Voor de derde dag op rij een vrij strakke wind uit oostelijke richtingen. Temperatuur op deze eerste dag van de weerkundige zomer: een uitstekende 17 tot 25°.
Primeur in deze rit: een paar in het begin van de coronacrisis toevallig ontdekte en nog niet zo lang aangelegde wegen in de kouters tussen St-Lievens-Houtem en Letterhoutem.
*: de maanden april en mei 2020 waren de droogste ooit sinds het begin van de metingen van het KMI in 1833...

Drie op een rij...
Ter informatie: in dit zomerse Pinksterweekend waren er 8 leden die de 3 ritten fietsten, wat neerkomt op een totaal van 231 km (en voor 3 onder hen die op zaterdag voor de A-rit kozen zelfs 260 km).

 

 Weekend van zaterdag 23 en zondag 24 mei 2020l
- Zaterdag 23 mei: in totaal 21 fietsers voor twee ritten in het mooie Pajottenland..
12 vertrokken om 8 uur en fietsen
92 km (710 hm) langs o.a. Strijtem, Borchtlombeek, Schepdaal, St-Gertrudis-Pede, Vlezenbeek, Oudenaken, Pepingen, Beert, Bellingen, Bois de Strihoux, Kokejane, Herne, Oetingen, Vollezele, Neigem, Drie-Egypten (Gooik), OLV-Lombeek, Pamel...
9 vertrokken om 8u30 voor
74 km (500 hm) langs o.a. Wambeek, Goudveerdegem (Schepdaal), St-Martens-Lennik, Gaasbeek, Oudenaken, Elingen, Pepingen, Bogaarden, Heikruis, Herfelingen, Oetingen, Denderwindeke, Pollare...
Droog en tijdens het eerste deel van de rit zwaarbewokt. Vanaf 10 uur wisselend bewolkt met mooie opklaringen. Zeer strakke westenwind (4 Bft). Temperatuur: van 13 tot 17°.
Ons lokaal was nog in corona lockdown, maar de deelnemers die op het einde van de rit doorreden tot daar werden door Anne en Dirk getrakteerd op een blikje frisdrank dat uiteraard buiten werd uitgedronken met inachtname van de anderhalve meter social distance!
- Zondag 24 mei: 11 leden fietsten, zonder opslitsing in A en B, een rit van 70 km (385 hm) langs o.a. Erembodegem, Affligem, Meldert, Baardegem, Mazenzele, Merchtem, Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Nieuwenrode, Wolvertem, Oppem, Ossel, Kobbegem, Walfergem, Asse, Asbeek, Essene, Teralfene...
Bij de start nog vrij zonnig, maar naarmate de rit vorderde steeds meer bewolking. Het bleef wel droog..Strakke en fris aanvoelende westenwind. Temperatuur: van 12 tot 16°.
Nog steeds geen apéro wegens corona lockdown.
Primeur in deze rit: het nieuwe fietspad naast de spoorweg tussen Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos. Wij fietsen om te ontdekken!

 

 Donderdag 21 mei (Hemelvaart)l
In totaal 23 fietsers paraat voor onze eerste rit na een lockdown van liefst 9 weekends!
Om de coronaregels* te respecteren verdeelden we ons bij de start in twee groepjes: het 'sportieve' groepje met 12 en het 'toeristische' groepje met 11 fietsers.
Beide pelotonnetjes fietsten dezelfde mooie en niet zo lastige rit van
76 km (445 hm) langs o.a. Zandbergen, Grimminge, Onkerzele, Geraardsbergen, Deux-Acren, Lessines, Ogy, Flobecq, Zarlardinge, Nederboelare (Geraardsbergen), Schendelbeke, Idegem, Appelterre...
Droog en zeer zonnig met een mooie blauwe lucht en wat hoge bewolking. Zwakke wind uit zuid tot zuidoost. Temperatuur: van 17 tot 25°. Schitterend fietsweer!
Jammer genoeg waren wegens de coronacrisis alle cafés en dus ook ons lokaal nog gesloten en was er dus géén babbeltje en pintje na de rit.

Tussen Lessines en Flobecq fietsten we 4,5 km op het mooie en pas vorig jaar geopend gedeelte van het fietspad RAVel L87.
*: na iets meer dan twee maanden was het eindelijk opnieuw toegelaten om in groep te fietsen, zij het dan met nog wat enkele beperkingen (maximaal 20 personen, begeleiding van een wegkapitein, anderhalve meter social distance).

 

 Vanaf zaterdag 21 maart t.e.m. zondag 17 mei 2020: corona lockdown!l
Wegens
de ongezien strenge maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad in verband met het Covid-19 coronavirus was het van woensdagmiddag 18 maart tot en met zondag 17 mei verboden om in groep te fietsen° en waren we dus verplicht om 9 weekends lang alle clubactiviteiten af te gelasten of door te schuiven naar een latere datum.
Voor de 'geschiedenis': tijdens deze lockdown periode van ruim 60 dagen beleefden we een uitzonderlijk zonnige, zachte en droge lente met amper een handvol dagen met (wat) neerslag!
*: in het eerste deel van de lockdown mocht er met maximaal twee personen worden gefietst; vanaf maandag 4 mei werd dat uitgebreid tot drie.

 

 Weekend van zaterdag 14 en zondag 15 maart 2020
- Zaterdag 14 maart: om de verspreiding van de corona Covid-19 epidemie in te dijken, waren er vanaf vandaag tot en met vrijdag 3 april ongeziene overheidsmaatregelen van kracht in ons land. Sport- en cultuurevenementen afgelast. Cafés en restaurants gesloten. Gelukkig was er géén verplichting om binnen te blijven, zodat we toch konden gaan fietsen.
Om 8u30:
10 leden aan de start voor een rit van 90 km (680 hm) naar de streek van Flobecq met als hoogtepunt de klim van Hurdumont.
Om 9u: 13 deelnemers voor een rit van
66 km (440 hm) langs o.a. Parike, Everbeek, Zarlardinge...
Verder ook nog één individuele fietser vandaag.
Droog en voor het grootste deel van de rit ook zonnig. Mooie blauwe hemel met lichte wolkenvelden. Goed voelbare wind uit zuidelijke richtingen. Temperatuur: van 6 tot 10°. Prima fietsweer én prachtige vergezichten!
Door de corona-beperkingen was het vandaag, voor een zaterdag en wat het verkeer betreft, opvallend rustig onderweg.
Voor ongeveer de helft van de B-fietsers eindigde vandaag de rit onverwachts in de garage van Rudi, waar we ter gelegenheid van zijn 64ste verjaardag (15/3) ruimschoots getrakteerd werden op een drankje en een hapje.
In de A-rit keerde iedereen na aankomst rechtstreeks naar huis terug, behalve dan René die eerst in Denderhoutem nog een bezoekje bracht aan de reeds enkele weken buiten strijd zijnde Norbert.
PS: Norbert kreeg ondertussen een eerste schouder infiltratie toegediend (cortisone-injectie), en wacht af wat het resultaat hiervan zal zijn...
- Zondag 15 maart: 18 deelnemers voor een rit van 64 km (340 hm) langs o.a. Abdij van Affligem, Meldert, Asse-ter-Heide, Krokegem, Mollem, Merchtem,  Peizegem, Buggenhout-Bos, Buggenhout, Lebbeke, Heizijde, Opstal, Opwijk, Baardegem, Meldert, Hekelgem...
Een droge en overwegend bewolkte voormiddag. Temperatuur: van 8 tot 11°. Vrij strakke wind uit zuidwest (4 Bft) en dus meestal tegenwind bij het terugkeren...
Vandaag géén cafés open (corona weet je wel) en dus iedereen na de rit dan maar braafjes terug naar huis zonder babbel en drankje. Voor zover we ons herinneren moet zulks de eerste keer geweest zijn in ons 40 jarig clubbestaan...
Op twee na verschenen vandaag alle deelnemers aan de start in onze nieuwe clubkledij!
- Extra informatie: achteraf bekeken bleek het niet zo een goed idee te zijn geweest om in dit eerste weekend van de coronacrisis nog in groep te gaan fietsen.
Op maandag 16 maart werden de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad
om de verspreiding van het Covid-19 coronavirus in te dijken strenger, en op dinsdag 17 maart kwam ons land (in navolging van o.a. Italië, Spanje en Frankrijk) in een ongezien strenge lockdown terecht, en dit tot en met zondag 19 april. Gedurende die periode was fietsen met méér dan twee man volledig verboden!

 

 Weekend van zaterdag 7 en zondag 8 maart 2020
- Zaterdag 7 maart: in totaal 21 actieve leden vandaag.
8 leden vertrokken om 8u30 voor een rit van
86 km (665 hm) richting Vlaamse Ardennen.
Eveneens 8 leden om 9u voor een rit van
64 km (420 hm) langs o.a. Heikruis, Bois de Strihoux, Kokejane...
Verder ook nog 3
individuele fietsers + 2 'apéro-sympathisanten'.
Na een nacht met lichte vrieskou was er in de vroege ochtend nog waarschuwingscode geel voor 'gladheid', maar gelukkig hebben we daar tijdens onze rit niets van gemerkt. We kregen de ganse voormiddag droog en overwegend (gesluierd) zonnig weer met een zwakke tot matige wind uit ZW. Temperatuur: van een frisse 2 à 3° bij de start tot 9° op de middag. Hier en daar toch nog wat nattigheid op de weg als gevolg van de regen in de voorgaande dagen. Beetje kuiswerk dus, maar al bij al prima fietsweer.
Eén deelnemer droeg vandaag reeds onze nieuwe clubkledij. Hij zag er picobello uit, maar moest toch een kleine bijsturing krijgen i.v.m. de broekkeuze...
Na de rit kregen de deelnemers hun witte (zomer)koerstrui mee naar huis die pas vrij laat op de avond voordien bij ons was aangekomen...
- Zondag 8 maart: er was regen en wind voorspeld en daardoor slechts 3 leden op de fiets vandaag. Alle drie fietsten ze een individuele rit tussen de 40 en 60 km.
's Middags mochten we ook nog 5 'apéro-sympathisanten' verwelkomen.
Bij de start om 9 uur bewolkt, maar nog droog. Vanaf 9u30 kregen we dan eerst wat heel licht gemiezer en vanaf 10 uur lichte (mot)regen voor de rest van de voormiddag. Vrij krachtige wind uit ZZW. Temperatuur: van 7 tot 8°.
Wegens Carnaval-Denderleeuw was vandaag ons lokaal gesloten en vond de apéro plaats in café Welkom in de Lindestraat (rechtover supermarkt Tacos), waar we volop werden ondergedompeld in de carnavalssfeer...

 

 Weekend van zaterdag 29 februari en zondag 1 maart 2020
- Zaterdag 29 februari: onze traditionele Omloop Het Nieuwsblad-rit die normaal gezien zou starten om 12u werd wegens regen en wind niet gereden. In de namiddag was er wél een mooie opkomst van 18 leden om in ons lokaal de koers te volgen op TV, maar daar zal het uitdelen van de nieuwe clubkledij ook wel toe bijgedragen hebben...
Buiten onze clubkalender fietsten in de voormiddag 2 leden elke apart een individuele rit.
Ter informatie: de voormiddag verliep nog droog, maar met toch al tamelijk wat wind uit ZW. Vanaf het middaguur kregen we een periode met regen en nam de wind nog toe tot zeer krachtig (6 Bft) met plaatselijk rukwinden tot 80 km/u én waarschuwingscode geel voor 'wind'. De temperatuur bleef wel zeer zacht: 12°C. Rond 14u was de regen overgewaaid en verliep de volledige finale van de Omloop Het Nieuwsblad (met als winnaar Jasper Stuyven) in droge omstandigheden...
- Zondag 1 maart: in totaal 25 actieve leden vandaag.
18 fietsten in groep een rit van 61 km (435 hm) langs o.a. Steenhuize, St-Lievens-Esse, Erwetegem, St-Goriks-Oudenhove, Knutsegem, Velzeke, Zottegem...
Verder ook nog 2 individuele fietsers + 5 'apéro-sympathisanten' (waarvan er 2 hun kledij kwamen afhalen).
Droog en wisselend bewolkt met in het laatste uur deugddoende brede opklaringen en eindelijk een tikkeltje lentegevoel. Strakke wind uit zuidwest: 5 Bft met rukwinden tot 60 km/u. Gelukkig hadden we rugwind bij de terugkeer. Temperatuur: van 6 tot 9°.
Ondanks de wind dus toch vrij aangenaam fietsweer vandaag en ook weinig kuiswerk aan de fiets.
Na de rit werden de laatste kledij-pakketten afgehaald, zodat alle leden nu voorzien zijn van hun nieuwe outfit!

 

 Weekend van zaterdag 22 en zondag 23 februari 2020
- Zaterdag 22 februari: in totaal 16 actieve leden vandaag.
Start om 8u30: 7 deelnemers voor een mooie en vrij pittige rit van
82 km (620 hm) richting Vlaamse Ardennen (St-Goriks-Oudenhove, St-Blasius-Boekel, Heuvelgem, Elst, St-Maria-Oudenhove...). 
Start om 9u: 4 deelnemers voor een rit van 61 km (380 hm) langs o.a. Erwetegem en St-Maria-Lierde...
Verder ook nog 2 individuele fietsers + 3 'apéro-sympathisanten'.
Zwaarbewolkt maar droog (óók de wegen). Krachtige wind uit zuidwest: 5 Bft met lokaal verraderlijke windstoten tot 65 km/u. Temperatuur: van 6 à 7 tot 9°.
Op plaatsen met tegenwind was het bij momenten zeer lastig fietsen, maar gelukkig zat de wind in beide ritten vol in de rug tijdens de terugkeer!
Voor Walter was het vandaag zijn eerste rit
na enkele weken inactiviteit als gevolg van een spierscheur in de kuit, opgelopen tijdens het skiën...
- Zondag 23 februari: niemand aan de start vandaag, want voor de 3de zondag op rij maakten wind en regen het echt wel onmogelijk om te fietsen...
Ook 's middags, op deze plichtsbewuste reporter na, niemand aanwezig in ons lokaal...
Ter informatie: net als op de vorige twee zondagen trok op deze Carnavalsdag een storm over Vlaanderen, met gedurende de ganse voormiddag heel veel wind en regelmatig ook perioden met regen. KMI-waarschuwingscode geel voor 'wind' (continu 6 Bft met rukwinden tot circa 90 km/u) was van kracht. Enig positief puntje vandaag was opnieuw de zachte temperatuur: van 11° om 9u tot 12° 's middags.
Afgelast vandaag: de Krakelingenworp in Geraardsbergen alsook zo goed als alle Carnavalsoptochten in België en Nederland. Enkel in Aalst wou men niet toegeven aan de weergoden en trok de 92ste stoet er toch op uit, zij het een uurtje later dan gepland (14u i.p.v. 13).

 

 Weekend van zaterdag 15 en zondag 16 februari 2020
- Zaterdag 15 februari: in totaal 23 leden actief vandaag.
Om 8u30 vertrokken 7 leden voor een pittige rit van
87 km (710 hm), kriskras door het Pajottenlandrit, met als verste punt St-Pieters-Kapelle
Om
9 uur: 11 fietsers voor 62 km (415 hm) in dezelfde streek (St-Pieters-Kapelle, Manhove, Bever...).
Verder ook nog 2 individuele fietsers + 3 'apéro-sympathisanten'.
Droog en wisselend bewolkt met ook een korte periode zonneschijn. Temperatuur: een zachte 8 tot 11°. Bij de start reeds een goed voelbare zuidenwind die gedurende de rit al vlug ruimde naar zuidwest en aanwakkerde tot een vrij krachtige 5 Bft. Al bij al prima fietsweer met overal droge wegen en ook geen kuiswerk aan de fiets!.

Opvallend bij het op de landkaart bekijken van beide ritten van vandaag: de B-rit ging met 25 km minder op de teller enkele kilometers verder weg van Denderleeuw dan de A-rit.
In de B-rit fietsten we van Zandbergen naar Pollare via de schitterend heraangelegde weg door het gehucht Roost. Het mag gezegd: prima werk van de stad Ninove!
Na de rit werden we in ons lokaal getrakteerd door Luc DB, ter gelegenheid van zijn verjaardag (66 geworden op palindroomdatum 02/02/2020).
- Zondag 16 februari: z
waarbewolkt met perioden van lichte regen, maar vooral véél wind: KMI-waarschuwingscode geel en constant 6 Bft uit ZZW met rukwinden tot 80 km/u. Net als vorige zondag té risicovol om te fietsen en dus ook vandaag niemand aan de start.

's Middags 3 leden aanwezig in ons lokaal voor de apéro.
Ter informatie: Vlaanderen lag vandaag in de zuidoostelijke flank van de stormdepressie Dennis, waardoor we een zéér onstuimige dag kregen met véél wind (in de namiddag rukwinden circa 100 km/u) en 's avonds ook nog enkele fikse buien. Met een temperatuur: van 12° om 9 uur 's morgens tot 16° iets na de middag, was dit volgens het KMI de warmste 16 februari ooit in ons land!

 

 Weekend van zaterdag 8 en zondag 9 februari 2020
- Zaterdag 8 februari: in totaal 17 actieve leden vandaag.
7
vertrokken om 8u30 en fietsten een rit van
79 km (565 hm) naar de streek rond Wisbecq.
8 vertrokken om 9 uur en fietsten
64 km (350 hm) langs o.a. Impe, Smetlede, Wetteren, Ten Ede, Heusden, Melle, Merelbeke, Gontrode, Gijzenzele, 'Anker', Bavegem...
Verder ook nog 1 individuele fietser + 1 'apéro-sympathisant'.
Droog en bewolkt bij de start. Vrij vlug kregen we een korte periode met mooie opklaringen, doch vanaf 10u opnieuw bewolking, en dit tot het einde van de rit. De deelnemers aan de A-rit hielden het, op wat verwaarloosbaar gedruppel na, de ganse rit droog; de B-fietsers daarentegen kregen een korte bui op hun nek in Wetteren-Ten Ede, met natte wegen tot gevolg, en kregen ook daarna af en toe nog wat lichte motregen...
Voor beide ritten: matige wind uit zuidelijke richting en een vrij zachte temperatuur van 8 tot 10°.
Voor de volledigheid: rond 13u15 begon het gezapig te regenen, en dit voor de ganse namiddag.
De B-fietsers liepen tamelijk wat vertraging op door eerst een lekke band bij Herman en daarna een vastgelopen ketting bij Marc VA.
- Zondag 9 februari: wegens de aangekondigde storm Ciara, met in de voormiddag reeds rukwinden tussen 70 en 80 km/u (waarschuwingscode oranje voor 'wind'), was het onmogelijk om veilig te fietsen vandaag. Logischerwijze verscheen er dan ook niemand aan de start. Door deze storm waren vandaag ook de Superprestige cyclocross in Merksplas en alle voetbalmatchen afgelast!
's Middags wel 4 leden present in ons lokaal voor een drankje en een babbel.
In de namiddag en ook nog 's avonds en 's nachts wakkerde de storm aan en kregen we zo goed als continu 8 tot 9 Bft met windstoten van 90 tot 100 km/u (lokaal zelfs tot 120), dit soms samen met striemende regen. Lang geleden dat we in België nog zulke krachtige storm hadden gekregen. Enig positief puntje vandaag: de zachte temperatuur (13°).
Nog wat extra informatie: Ciara was geen recordstorm, maar wel uitzonderlijk in omvang. De code
oranje en later geel voor 'wind' bleef in onze streek van kracht van zondagmorgen 9 tot dinsdagavond 18 uur, zegge en schrijve dus 57 uren met minstens 6 Bft aan wind!

 

 Weekend van zaterdag 1 en zondag 2 februari 2020
- Zaterdag 1 februari: om 9 uur verschenen slechts 3 leden aan de start voor een pittige rit van 71 km (590 hm) langs o.a. St-Antelinks, Smeerebbe, Schendelbeke, Onkerzele, Atembeke, Moerbeke, Galmaarden, Vollezele ('Congoberg'), Nieuwenhove, Meerbeke ('Nellekensberg'), Pamel...
Later in de voormiddag vertrokken ook nog 2 leden voor een individuele rit en 's middags waren er ook nog 3
'apéro-sympathisanten' aanwezig.
Een actieve storing bezorgde ons 's morgensvroeg gedurende enkele uren een flinke plens hemelwater. Rond 8u30 echter was de regen voorbij en bleef het voor de rest van de voormiddag zwaarbewolkt maar droog... behalve de wegen uiteraard. Vrij krachtige westenwind. Temperatuur: een voor de tijd van het jaar erg zachte 10 tot 12°.
Aangezien op de Congoberg, wegens een 'wegverzakking', de afdaling langs de lange kant richting Waarbeke was afgesloten, moest er noodgedwongen langs de kasseien richting Denderwindeke naar beneden te worden gereden... niet echt de specialiteit van parcoursbouwer René.
Na de rit werd er in ons lokaal nog gekeken naar het WK Cyclocross voor beloften (U23).
- Zondag 2 februari (Maria-Lichtmis): van 6 uur 's morgens tot rond 11 uur aanhoudend lichte regen en dus begrijpelijkerwijze geen fietsers vandaag.
Ook 's middags was de opkomst in ons lokaal zeer flauw: amper 2 leden zagen er op TV Thibau Nys wereldlkampioen worden bij de junioren.
Voor de volledigheid:
matige tot vrij krachtige wind uit ZZW en een zachte temperatuur van 8 tot 12°.

 

 Weekend van zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020
- Zaterdag 25 januari: vandaag in totaal 16 actieve leden.
8 fietsten een rit van
69 km (530 hm) langs o.a. Vollezele, Herne, Kokejane, Petit-Enghien, Bois de Strihoux, Heikruis, Herfelingen, Gooik... Om een vuil baantje te vermijden werd het A-parcours in Heikruis lichtjes aangepast (min1 km).
5 fietsen een rit van
51 km* (365 hm), eveneens in het Pajottenland, langs o.a. Gooik, Elingen, Oudenaken, St-Pieters-Leeuw, 'Vagevuur', Vlezenbeek, Gaasbeek, St-Kwintens-Lennik, Eizeringen...
Verder ook nog 2 individuele fietsers + 1 'apéro-sympathisant'.
's Morgens bij het ontwaken zag het er nog prima uit: weliswaar koud, doch droog en mooie opklaringen. Bij de start om 9 uur echter veranderde het weer vrij vlug in een mistroostige brei van klamme nevel en mist met nooit meer dan 150 meter zichtbaarheid, en met zo goed als overal lichtjes natte wegen, en zo bleef het ook gedurende de ganse rit. Geen aangenaam fiestweer dus, maar van gladheid was er gelukkig nergens sprake.
Voor de volledigheid: zwakke zuidenwind en een temperatuur van 0 tot 2°.
*: de B's kozen voor een aan de weersomstandigheden aangepast parcours en fietsten
51 km (365 hm) i.p.v. de geplande 61 km (500 hm).
- Zondag 26 januari: 10 deelnemers voor een rit van 57 km (305 hm) langs o.a. Appelterre, Idegem, Onkerzele, Geraardsbergen-Centrum, Atembeke, Moerbeke, Galmaarden, Waarbeke...
Verder ook nog 1 individuele fietser + 1 'apéro-sympathisant'.
Droog en gans de voormiddag zonnig met kleine wolkenvelden. Van mist geen sprake vandaag. Zwakke tot matige wind uit zuidelijke richting. Temperatuur: van 3 tot 8°. Uitstekend fietsweer dus voor de tijd van het jaar. Enig minpuntje: wegdek zo goed als overal nog heel lichtjes vochtig (maar gelukkig niet al te vuil).
In de Kapellestraat in Galmaarden maakten we een klein ommetje door de 'Oude Cité', cultureel erfgoed van ons Belgenland uit de 19e eeuw, thans grotendeels omgevormd tot 14 sociale woningen.

 

 Weekend van zaterdag 18 en zondag 19 januari 2020
- Zaterdag 18 januari: in totaal 23 deelnemers vandaag.
7 fietsten een pittige rit van 66 km (540 hm) naar de streek van St-Gertrudis-Pede en Lennik.
11
fietsten
59 km (270 hm) richting de vlakke streek rond Malderen en Buggenhout.
Verder ook nog 3 individuele fietsers + 2
'apéro-sympathisanten'.
Droog en bij de start nog wat bewolkt, maar reeds na een kwartiertje fietsen kregen we zon, en dit voor de rest van de rit. Zwakke wind uit westelijke richtingen. Temperatuur: van 4 tot 7°. Uitstekend fietsweer voor de tijd van het jaar.

De B-rijders arriveerden met een propere velo; de A's daarentegen verzeilden jammer genoeg in onvoorziene wegenwerken en hadden daardoor toch wel enig fiets-kuiswerk...

Na deze
eerste rit van 2020 met aankomst in ons lokaal was er een kleine nieuwjaarsreceptie met enkele drankjes aangeboden door de club, alsook kaas- en salamihapjes geschonken door onze lokaalhouders. Voor enkelen werd het alweer een après tot tegen 'den donkeren' aan...
- Zondag 19 januari: 7 leden fietsen een rit van 58 km (345 hm) naar de streek rond Zottegem.
Daarnaast waren er ook nog 2 leden die individueel fietsten.
Droog met mooie zonnige perioden en tussendoor ook wat wolkenvelden. Zwakke tot matige noordenwind. Temperatuur: van 2 tot 6°.
Door een korte regenbui iets na 7 uur, wél nog lichtjes natte wegen. Er was ook KMI-code 'geel' voor 'gladheid', maar het zag er naar uit dat die waarschuwing niet voor onze streek bestemd zou zijn. Maar het pakte onverwachts toch wel anders uit, want reeds na enkele kilometers fietsen lagen de wegen er overal nat en plaatselijk ook gevaarlijk glad bij, en zo bleef het gedurende het grootste deel van onze rit. Enkel in laatste 10 km werd de toestand terug normaal en kregen we eindelijk droge wegen.
Door de nattigheid en het strooizout was er ook heel wat kuiswerk aan de fiets.
Dat het plaatselijk zeer glad was ondervonden we onderweg, maar door voorzichtig te zijn kwamen we niet echt in moeilijkheden. Minder goed verging het een ons onbekende collega-wielertoerist in Zottegem, die we vlak voor onze neus in een bocht zagen onderuit schuiven; en ook de 'mannen van Tacos' (de andere club in ons lokaal), van wie er bij een val op een ijsplek, liefst 3 naar het ziekenhuis dienden worden afgevoerd...

 

 Weekend van zaterdag 11 en zondag 12 januari 2020
- Zaterdag 11 januari: in totaal 21 actieve leden vandaag.
8 vertrokken om 9u voor een vlakke rit van 61 km (270 hm) naar Wetteren, met o.a. 13 km Scheldedijk tussen Berlare en Wetteren. 9 vertrokken om 9u30 en fietsten 50 km (210 hm) in dezelfde richting, met 6 km Scheldedijk tussen Uitbergen en Wetteren.
Aantal individuele fietsers: 3 - Aantal leden enkel apéro: 1.
Droog met hoge wolkenvelden en gedurende het laatste uur steeds bredere opklaringen met een toch wat gesluierde zon. Matige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 4 tot 7°. Uitstekend fietsweer dus voor "putje winter"...
Overal droge wegen vandaag... behalve op het einde in Nieuwerkerken, waar we op de smalle betonstrook van de Patrick Lanckmanstraat (dit is tussen de autostradebrug en het kerkhof), toch nog een zeer smerig stukje weg onder de wielen kregen.
Iets verder, nog steeds in Nieuwerkerken, kwam Theo lichtjes ten val door tegen het achterwiel van Rudi te rijden. Hij zelf kwam er gelukkig zonder kleerscheuren van af, maar Rudi was (na controle bij Fietsateljee Verleysen later in de week) wél aan een nieuw wiel toe...
Ons lokaal nog steeds gesloten, en einde rit dus bij Sabrina in Café Standaard waar we wegens de grote drukte een gescheiden apéro kregen van de A's en de B's.
- Zondag 12 januari: in totaal 14 fietsers vandaag.
6
leden fietsten een vrij ingewikkeld en ook tamelijk pittig parcours van
63 km (520 hm) in de westrand van de Brusselse agglomeratie (o.a. St-Martens-Bodegem, Itterbeek, Dilbeek, St-Agatha-Berchem...).
5
leden vertrokken een half uurtje later en fietsten
44 km (300 hm) langs o.a. Ternat, St-Ulriks-Kapelle, Groot-Bijgaarden, Dilbeek, Schepdaal, Wambeek...
Aantal individuele fietsers: 3.
Op de apéro mochten we daarenboven ook nog Gerard begroeten, momenteel ons oudste clublid, maar de laatste jaren bij ons niet meer actief op de fiets...

Wisselend bewolkt en droog bij de start en ook nog gedurende het grootste deel van de rit. Vanaf 10u45 echter begon het eerst wat te miezeren en daarna lichtjes te regenen, waardoor op het einde van de rit de wegen toch nog vrij nat werden. Gans de voormiddag waaide er een krachtige wind uit zuidwest (5 Bft) en bleef de temperatuur schommelen rond de 6°C.
De B-rit werd twee keer met een klein stukje ingekort: eerst door wegenwerken in Groot-Bijgaarden en later, in Schepdaal, omwille van de toenemende (mot)regen...
Ook vandaag nog apéro bij Sabrina waar het opnieuw vrij druk was.
Na aankomst werden we getrakteerd door de jarige Christele, ofschoon niet officieel bij ons aangesloten, toch één van onze meest regelmatige deelnemers!

 

 Weekend van zaterdag 4 en zondag 5 januari 2020
- Zaterdag 4 januari: liefst 26 deelnemers voor deze eerste rit van het jaar!
11 fietsten een omloop van
65 km (450 hm) naar de streek rond Zottegem.
10 leden vertrokken om 9u30 en fietsten
48 km (265 hm) richting de 'Faluintjes' (Affligem, Moorsel, Wieze, Lebbeke, Opwijk, Baardegem, Meldert, Asse-ter-Heide, Asbeek, Essene...).
Verder waren er ook nog 4 leden die individueel fietsten + 1 'apéro-sympathisant'.
Droog en meestal zonnig met mooie wolkenvelden. Matige westenwind. Temperatuur: van 3 of 7°. Prima fietsweer dus, maar toch op tal van plaatsen nog een lichtjes nat wegdek...
De aprèsvélo van deze rit vond plaats bij Sabrina in café Standaard, waar we konden genieten van verjaardagstraktaties van Norbert (67 op 5/1); Pierre (69 op 20/12) en ook nogmaals van Herald (66 op 24/12). Tegen dat de laatste aanwezigen naar huis vertrokken was de duisternis reeds ingetreden...
- Zondag 5 januari: vandaag in totaal 15 deelnemers.
7
fietsten een rit van
62 km (385 hm) langs o.a. Galmaarden, Bever, Bois-d'Acren, Viane...
5 leden vertrokken een half uurtje later en fietsten 48 km (280 hm) tot in Galmaarden.
Verder waren er ook nog 3 individuele fietsers (2xA + 1xB).

Rustig, droog en meestal bewolkt. Zwakke tot matige wind uit ZW. Temperatuur: van 5 tot 7°. Zo goed als overal droge wegen vandaag, maar hier en daar toch nog een stukje vettig wegdek...
Ook deze rit eindigde bij Sabrina, en net als gisteren werden we nog een paar keer getrakteerd door de vandaag 67 wordende Norbert.

 

Terug naar ons   RITTENARCHIEF