Ons RITTENARCHIEF
Een beknopt overzicht van onze ritten in het jaar 2023


Voor het overzicht van onze ritten van alle vorige jaren: klik hier!

  Weekend van zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2023
- Zaterdag 30 september: Buggenhout, St-Amands, Oppuurs, Lippelo, Peizegem - 67 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst:
1 x apéro sympathisant.
Droog en meestal zonnig met hoge wolkenvelden en stapelwolken. Zwakke zuidwestenwind. Temperatuur: van 12 tot 17°.
In het begin van de rit was er twee keer een kleine omleiding wegens wegenwerken, namelijk na 4 km op de Schietbaan in Aalst en na 9,2 km op de Rijgerstraat in Moorsel.
Marc DW werd in de Kuitegemstraat in St-Amands (km 28) net onder zijn linkeroog gestoken door een wesp. Met een fel gezwollen kaak kon hij gelukkig toch verder fietsen tot aan de apotheek aan het Leireken in Peizegem (km 44) waar hij de nodige zorgen (zalf en pilletjes) kreeg toegediend, zodat hij de rit op eigen tempo toch nog kon uitrijden.
  Woensdag 27 september: Wambeek, Gaasbeek, St-Anna-Pede, Dilbeek, Asse - 65 km (tot Teralfene).
Aantal fietsers: 12 (onder wie 1 gastrijder).
Droog en zonnig met hoge sluierbewolking. Zwakke wind uit het zuidoosten. Temperatuur: van 15 tot 23°. Een prachtige nazomerdag.
Omdat dit waarschijnlijk onze laatste rit met tussenstop was dit jaar, kozen we voor een klassevolle afsluiter op het gezellige terras van Brasserie De Koekoek aan de Edingsesteenweg in Asse (km 58) - Foto's: 1 / 2.
Twee deelnemers lieten deze stop aan zich voorbijgaan en fietsten direct naar huis.

Einde rit op het terras van
café Natekes in Teralfene, amper 7 km na onze tussenstop ;-)
  Weekend van zaterdag 23 en zondag 24 september 2023
- Zaterdag 23 september: Geraardsbergen, Overboelare, Buizemont, Atembeke, Waarbeke - 69 km
Aantal fietsers: 10 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3 x apéro sympathisant.
Droog en zonnig met een blauwe hemel en mooie wolkenvelden. Zeer scherpe vergezichten. Goed voelbare zuidwestenwind. Temperatuur: van 11 tot 16°. Vrij frisjes dus en bijgevolg vandaag reeds een paar deelnemers met lange broek.
Lastigste hindernissen in deze rit waren de steile Voskensstraat (ook wel 'Overberg' genoemd) en de Schillebeekstraat, beiden aan de zuidrand van Geraardsbergen.
Norbert, die nog last had van een rughernia, fietste mee tot net voorbij Overboelare (km 33) en keerde van daar solo terug naar huis.
In Meerbeke stelde Serge vast dat zijn achterband langzaam aan het leeglopen was, waardoor hij direct naar huis reed en de après aan zich moest laten voorbijgaan.

Chris Meesens reed vandaag voor het eerst mee op zijn nieuwe fiets (van het merk Scott) en daar mochten we na aankomst dan ook iets op drinken (foto).
- Zondag 24 september: Kwatrecht, Massemen, Smetlede, Papegem - 64 km
Aantal fietsers: 7.
Bijkomend aanwezig na aankomst:
1 x eigen rit.
Zonnig met een enkel wat hoge sluierwolken. Goed voelbare wind uit het zuiden. Temperatuur: van een frisse 10° bij de start tot een vrij aangename 18° bij aankomst.
Onder de deelnemers: Marc De Winter die vandaag, na enkele maanden inactiviteit wegens problemen aan de knie, voor het eerst terug met ons meefietste.
Van aan de kerk van Erpe tot in Achtermaal (km 51,9 tot 54,3) verliet wegkapitein Marc VA even de groep om de speciaal voor fietsers nieuw aangelegde Grote Zadelweg te verkennen, een provisoir gedeelte van de fietssnelweg F414 van Zottegem via Burst naar Aalst. Hij zag dat het daar in orde was en dus mogen we deze weg binnenkort in een rit verwachten.
Na de rit was er een dubbele traktatie van Mike op zijn verjaardag (58 geworden op 15/9).
  Woensdag 20 september 2023: Marcq, Labliau, Manhove, Winterkeer, Galmaarden - 74 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 2 gastrijders).
Droog maar gedurende gans de rit bewolkt. Temperatuur: van 17 tot 21°. Stevige wind uit zuidzuidwest en dus rugwind tijdens de terugkeer.

Einde rit in café De Vlaamse Leeuw (bij Rita).
  Weekend van zaterdag 16 en zondag 17 september 2023
- Zaterdag 16 september: Rovorst, Opbrakel, Brakel, St-Martens-Lierde - 73 km
Aantal fietsers: 14 (onder wie 1 gastrijder).
Droog en zonnig. Mooie blauwe hemel met hoge wolkenvelden. Zwakke wind uit het noordoosten. Temperatuur: van 14 tot 23°. Prima nazomerweer!
Iets voor 10u30 passeerden we in het centrum van Brakel (km 41,3) aan dstartzone van de Super 8 Classic maar gezien de koers (UCI ProSeries) pas om 13u15 op gang werd geschoten, was er daar nog niet al te veel te zien...
Na de rit was er nog een traktatie van Eric en Marc VA op hun verjaardag van twee weken geleden.
- Zondag 17 september: rit naar de autoloze zondag in het Brussels Gewest - 69 km
Aantal fietsers: 10 (onder wie 1 gastrijder).
Droog maar gedurende de ganse voormiddag bewolkt. In het begin van de rit hier en daar nog lichtjes nat wegdek vanwege een paar nachtelijke buien. Matige zuidenwind. Temperatuur: een aangename 17 tot 20°.
Tussen km 18,5 en km 51 fietsten we gedurende 32,5 km in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat van 9u30 tot 19 u was afgesloten voor motorvoertuigen. We kwamen tijdens onze lus in 11 van de 19 Brusselse gemeenten, nml. St-Agatha-Berchem, St-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Jette, Schaarbeek, Evere, St-Lambrechts-Woluwe, Etterbeek, Brussel, Sint-Gillis en Anderlecht.
Zoals gewoonlijk waren er op deze autoloze zondag in de grootste autovrije zone van Europa (162 km2) zeer véél fietsers op de baan en ontdekten we ook weer een aantal nieuwe plekjes in en rond onze hoofdstad.
Bij het binnenrijden van Evere werden we met een vriendelijke "Welkom in Evere" begroet door voormalig minister Guy Vanhengel, tegenwoordig
eerste ondervoorzitter van het Brussels parlement.
Na de rit was er o.a. een dubbele traktatie van gastrijder ex-clublid
(met e-bike) Antony Dauwe, de Heldergemse buurman van Edy C.
Enkele foto's: 1 / 2 / 3
  Donderdag 14 september 2023: Heikruis, Saintes, Rebecq, Petit-Enghien, Kokejane - 78 km
Aantal fietsers: 8 (onder wie 1 gastrijder).
Droog en zonnig met een mooie blauwe hemel met eerst wat hoge wolkensluiers en daarna prachtige wolkenvelden. Zwakke oostenwind. Temperatuur: 13 tot 22°. Zeer scherpe en heldere vergezichten. Schitterend fietsweer!
Mooi parcours met als enig minpuntje 500 meter vrij grove gravel aan wegenwerken in de Pollepelbronstraat in Lettelingen (Petit-Enghien). Meteen een goede test voor de nieuwe fiets van Pascal (zie hieronder).
Middagstop op het terras van café Pallieterken aan de kerk van Tollembeek (km 57).
Na aankomst was er een leuke apéro in ons lokaal met traktaties van o.a. Pascal VDM op zijn splinternieuwe Francesco-gravelbike (foto) en van de speciaal voor deze rit van uit Geraardsbergen afgekomen Patrick DC (foto).
  Weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september 2023
- Zaterdag 9 september: Scheldewindeke, Munte, Bottelare, Moortsele, Oosterzele - 73 km
Aantal fietsers: 9* (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst:
2 x apéro sympathisant.
Zeer zonnig en geen wolkje te bespeuren. Zwakke wind uit zuidelijke richting. Temperatuur: van 21 tot 31° en daarmee de warmste 9 september ooit!
Op de nochtans vrij rechte fietssnelweg F417 in Moortsele (km 41,3) was er een vrij bizar accidentje toen één der deelnemers daar pardoes de gracht in reed... Gelukkig zonder veel erg - foto.
De Vrede was gesloten wegens vakantie van onze lokaalhouders en zo eindigde onze rit aan Visvijvers Manchet (Scherpstraat - Denderleeuw), waar het onder de grote parasols op het terras aan de rand van het water zalig aperitieven was - foto.
*: twee deelnemers (
Edy C en Raf) fietsten slechts mee van in Mere (km 12) tot in Bambrugge (km 59).
- Zondag 10 september: Opwijk, Peizegem, Liezele, Lippelo, Malderen, Buggenhout - 71 km
Aantal fietsers: 8.
Zeer zonnig met enkel wat hoge sluierwolken. Zwakke zuidenwind. Temperatuur: van 22 tot 32°. De 6e dag op rij met meer dan 30°C en niet alleen de warmste 10 september ooit, maar meteen ook de warmste dag van dit jaar!
Drie provinciënrit (Oost-Vlaanderen / Vlaams-Brabant / Antwerpen) met tal van mooie vlakke wegjes. Opmerkelijk veel fietsers op de baan vandaag.
In Buggenhout (km 47,4) besloten we, door een ingeving van het moment, dwars door het Buggenhoutbos te rijden. Een zéér goede keuze bleek achteraf, want het was er niet alleen prachtig, maar het was er ook zalig fris.
De Vrede was gesloten wegens vakantie van onze lokaalhouders en zo eindigde onze rit op het terras van Taverne Schettenberg (bij Nelly) in Teralfene waar we ook reeds mochten proosten op de nakende verjaardag van Mike (58 op 15/9) - foto.
  Donderdag 7 september: Zeveneken, Doorslaar, Daknam, Lokeren, Donkmeer - 86 km (tot in Teralfene)
Aantal fietsers: 5 (onder wie 1 gastrijder).
Net als gisteren zeer warm en zeer zonnig. Zwakke oostenwind. Temperatuur: van 22 tot 30°.
Rit naar een streek waar we niet zo dikwijls komen. Mooiste delen waren de passage langs de Kalkense Vaart (km 22,5 tot 25) en de Reepstraat langs de Zuidlede tussen Eksaarde en Daknam (km 42 tot 44).
Door de aanleg van de
aardgas- en waterstofleiding tussen de haven van Zeebrugge en Brussel moesten we aan windpark BredeKop in Zele (km 53,7) ons geplande parcours verlaten en via Heikant en daarna ruim 2,5 km N445 naar het Donkmeer fietsen. Ook later in Berlare was er nog een kleine parcoursaanpassing nodig wegens wegenwerken in de Donklaan aldaar.
Middagpauze op het terras van restaurant Elvira in Berlare, weliswaar met zicht op het Donkmeer, maar toch niet echt voor herhaling vatbaar (km 59,8 - foto).
Einde rit op het schaduwrijke terras van café Natekes in Teralfene waar het zalig toeven was (foto).
  Woensdag 6 september 2023: Kerkem, Schorisse, Zegelsem - 76 km (tot in Denderhoutem)
Aantal fietsers: 8.
Een schitterende en zeer warme zomerdag met volop zon en een blauwe wolkenloze hemel van start tot aankomst. Zwakke wind uit het zuidoosten. Temperatuur: van 22 tot 30°.
Wegens de aangekondigde hitte werd deze rit met 10 km ingekort, maar de resterende 76 km waren zeker nog meer dan lastig genoeg met o.a. Valkenstraat, Steenberg, Leberg, Elverenberg, Potaardestraat en Ransbeekstraat...
Op ons verste punt, in het landelijke Kerkem (km 40), hielden we een korte stop aan de romaanse St-Pieterskerk en het aanpalende voormalige klooster dat enkele jaren geleden werd opgekocht door een bekend iemand die het liet ombouwen tot een ruime woning. Jammer genoeg voor ons was het gebouw van op de straat amper te zien (foto).
Einde rit op het terras van café Torenhof aan de kerk van
Denderhoutem (foto) met verjaardagstraktaties van de Eric (71 op 3/9) en Marc VA (68 op 1/9). Voor 4 van de 8 deelnemers kwam er daarna ook nog een verlenging op het terras van de Snooker Time in Welle (foto).
  Weekend van zaterdag 2 en zondag 3 september 2023
Vanaf zaterdag 2 september werd het uitleggeld voor clubleden afgeschaft.
- Zaterdag 2 september: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Dendermonde, Temse, Kruibeke (jaagpaden Dender en Schelde) -
133 km - Rit van Olivier*.
B/ Gaasbeek, Elingen, Bogaarden, Bois de Strihoux, Kokejane - 74 km
Aantal fietsers: 10 (2 x rit A  / 8 x rit B onder wie 2 gastrijders).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
5 leden lieten de fiets op stal en waren aanwezig op de uitvaartplechtigheid van de moeder van Wim Muylaert in de kerk van Haaltert.
Droog met een bewolkte start. Vanaf 10 u afwisselend zon en wolken. Zwakke wind uit het noorden. Temperatuur: van 15 tot 23°.
*: Olivier stuurde zijn rit pas vrijdagnamiddag
door. Wegens wegenwerken werden de geplande 133 km ingekort tot een goeie 100, zodat de 2 deelnemers reeds op de foto staan die om 12u10 werd genomen in ons lokaal.
- Zondag 3 september: Halle, Dworp, St-Genesius-Rode, Alsemberg, Beersel, Lot - 72 km
Aantal fietsers: 6
Bijkomend aanwezig na aankomst:
2 x apéro sympathisant.
Gedurende het eerste uur nog wat ochtendnevel maar daarna zonnig met hoge wolkensluiers. Zwakke noordoostenwind. Temperatuur: van 17 tot 25°. Uitstekend fietsweer!
In de mooie streek van Dworp, Braine l'Alleud, St-Genesius-Rode, Alsemberg en Beersel (tussen km 30 en 45) was er tamelijk wat klimwerk.
In de Brusselse zuidrand kruisten we heel wat fietsers die deelnamen aan De Gordel (dit jaar met 26.000 deelnemers en startplaatsen in Huizingen en in Overijse).
Na de rit waren er traktaties van de jarigen Marc VA (68 op 1/9) en
Staf (69 op 3/9) en was er ook lekker carré-confituur gebak van onze lokaalhouders.
  Ter informatie de voorbije maand augustus was een doorsnee zomermaand, maar toch iets natter, kouder en somberder dan normaal. Klimatologisch overzicht.
  Donderdag 31 augustus 2023: St-Maria-Horebeke, Mater, Oudenaarde, Ename, Roborst - 90 km
Aantal fietsers: 10.
Bijkomend aanwezig na aankomst: René die dezelfde rit had gereden maar wat vroeger was vertrokken.
Droog en gedurende driekwart van de rit zonnig met wat hoge wolkenvelden maar ook, vooral op het einde, wat meer bewolkte periodes. Goed voelbare zuidwestenwind. Temperatuur: een niet al te warme 15 tot 18°.
Zonder hellingen op te zoeken, toch wel een vrij pittige rit.
In Oudenaarde, ons verste punt vandaag, fietsten we vooral naast de Schelde, maar er was ook een kort ommetje over de prachtige Markt met de (jammer genoeg ingepakte) Sint-Walburgakerk en het historische stadhuis. We waren daar bovendien ook getuige van het begin van de
diploma-uitreiking van de Koninklijke Militaire School die voor het eerst buiten Brussel plaatsvond - Foto.
Ook vandaag kwamen we op onze route tal van wegenwerken tegen. Meestal konden we er door, maar twee keer moesten we toch een omweg make
n.
Mddagpauze in café 't Kelderken rechtover de kerk van Erwetegem (km 64,9) - Foto.
Na de rit trakteerde Marc VA op zijn toekomstige verjaardag (68 op 1/9) met een paar drankjes en een lekker gebakje van bij de bakker rechtover ons lokaal...
  Weekend van zaterdag 26 en zondag 27 augustus 2023
- Zaterdag 26 augustus: rit op verplaatsing met start en aankomst in Hoves (deelgemeente van Silly). Gezien er rommelmarkt was op het dorpsplein, waar de start voorzien was, parkeerden we onze auto's 200 meter verder in La Clergerie (foto).
Ter info: de afstand Denderleeuw - Hoves bedraagt 27 km.

Rit van 90 km
- Hoves, Ecaussinnes, Feluy, Seneffe, Canal du Centre, Strépy, Le Roeulx, Horrues.
Aantal deelnemers: 8 (onder wie 1 gastrijder, per fiets naar Hoves gekomen).
Droog en meestal zonnig maar toch ook enkele bewolkte periodes. Vrij krachtige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 15 tot 21°. Prima fietsweer en prachtige vergezichten!
Zoals tegenwoordig in elke rit het geval is, waren er ook vandaag een paar omleidingen, namelijk in Seneffe en in Thieu. Gelukkig vormde dit geen groot probleem en konden we mits wat omrijden alles goed oplossen.
We fietsten
ruim 20 km naast het Canal du Centre, o.a. langs de vier oude 'ascenceurs' op het oude kanaal (foto's: 1 / 2 / 3 / 4) in de buurt van La Louvière en langs de indrukwekkende moderne scheepslift van Strépy-Thieu op het nieuwe kanaal (foto).
Buiten de kanaalzone passeerden we ook langs enkele mooie kastelen in o.a. Ecaussinnes, Feluy, Seneffe en Thieusies.
In totaal waren we voor onze fietsrit 4 en een half uur onderweg, waarvan 4 uur effectief op de fiets (22,4 km/u gemiddeld) en een half uur stilstand op 10 verschillende plaatsen om onze ogen de kost te geven en foto's te nemen...
Chronologisch verloop: start per auto in Denderleeuw om 8 u / start per fiets in Hoves om 8u45 / aankomst fietsrit in Hoves om 13u15 / terug in Denderleeuw per auto om 14 u.
Wegens de kermis-braderie in het centrum, gingen we na onze aankomst iets drinken op het terras van visvijvers Manchet (foto).
De foto's van deze rit vind je in het album  Hoves - Scheepsliften Canal du Centre
- Zondag 27 augustus: Kobbegem, Meuzegem, Imde, Westrode, Londerzeel, Merchtem - 71 km
Aantal fietsers: 8
Bijkomend aanwezig na aankomst:
2 x apéro sympathisant.
Droog en wisselend bewolkt met in het begin van de rit hier en daar nog een lichtjes nat wegdek maar daarna overal droog en proper... behalve in Meuzegem (zie hieronder). Stevige westenwind en dus tegenwind bij het terugkeren. Temperatuur: 14 tot 19°.
In Meuzegem reden we langs de indrukwekkende pop-up infrastructuur (waar het ook reeds behoorlijk druk was) van de Brussels Stephex Masters, het prestigieuze internationale jumpingtornooi met de beste ruiters en springpaarden ter wereld. Onze passage daar (km 26 tot 27) was meteen ook de vuilste kilometer van onze rit, dit door de modder die de auto's van op de parkings overbrachten op de straat.
In Imde (km 30) hadden we een kort maar plezant oponthoud wegens de herdenkingsplechtigheid van de slag van Imde. We maakten er ook een ommetje langs het kasteel van Imde (km 31), enkel bereikbaar mits 600 meter gravel.
A
an de Londerzeelsesteenweg in Westrode
(km 39) zagen we de kerktoren van Jef.
Na aankomst mochten we iets drinken op de verjaardag van Steven VDE (50 geworden op 16 augustus) en was er ook een zeer interessante 'vraag en antwoord' met Gert DC over zijn recente vakantie bij zijn schoonfamilie in Rusland (nabij de stad Kazan, ruim 800 km ten oosten van Moskou).
  Woensdag 23 augustus 2023: One Day City Trip Mechelen - 96 km (tot in Teralfene)
Aantal fietsers: 17 (onder wie 5 gastrijders).
Droog en zonnig met een prachtige wolkenloze blauwe hemel. Zwakke wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 18 tot 28°. Fantastisch zomerweer!
Van in Eppegem (Zemst) volgden we de prachtige fietssnelweg F1 tot aan het binnenrijden van Mechelen (foto's : 1 / 2). Daar was jammer genoeg de Colomabrug over het Kanaal Leuven-Dijle tijdelijk afgesloten, zodat we verplicht waren een omweg te maken langs de Brusselpoort om daarna aan de kruising van de Tangent en de Leuvensesteenweg opnieuw op de fietssnelweg terecht te komen.
Na een korte kijkstop in het
AFAS Stadion Achter de Kazerne (foto) maakten we een toeristische lus kriskras door Mechelen-Centrum langs zowat alle bezienswaardigheden die deze mooie stad te bieden heeft - Foto's : 1 / 2
Op en rond de
Grote Markt en het aanpalende IJzerenleen was er wat hinder wegens de opbouw van het stadsfestival Maanrock dat daar vanaf overmorgen vrijdag 25 tot en met zondag 27 augustus plaatsvindt.
Op de terugweg was in
Kapelle-op-den-Bos (km 67,6) de fietssnelweg F44 afgesloten wegens werken, zodat we daar een paar kilometer méér hoofdweg moesten nemen dan gepland.
Chris Meesens fietste met ons mee tot in Mechelen en reed van daar alleen verder naar het ongeveer 20 km verder gelegen Heist-op-den-Berg waar hij een zakelijke afspraak had.
Pech onderweg: lekke band voor Luc VDS na amper 50 m fietsen.

Middagpauze in café Den Biechtstoel in Battel (km 58,5).
Einde rit:
café Natekes (een primeur!) - Daalstraat - Teralfene (foto).
  Weekend van zaterdag 19 en zondag 20 augustus 2023
- Zaterdag 19 augustus: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Hundelgem, Munkzwalm, St-Denijs-Boekel, St-Maria-Latem, Paulatem, Dikkele - 90 km
B/ Leeuwergem, Dikkele, Balegem - 73 km

Aantal fietsers: 13 (7 x rit A  / 6 x rit B onder wie 1 gastrijder)
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
Af
wisselend bewolkte en vrij zonnige periodes met prachtige wolkenformaties. Twee keer voelden we een paar verwaarloosbare druppels maar regen kregen we niet. Goed voelbare wind uit zuidwest en dus meestel rugwind tijdens de terugkeer. Temperatuur: een 'plakkerig' warme 23 tot 25°. Prima fietsweer!
Wegens de eerder in de week voorspelde kans op onweersbuien (die er dus uiteindelijk niet kwamen) werd de aanvankelijk geplande rit op verplaatsing met start en aankomst in Hoves (Silly) voor de tweede week op rij met een week uitgesteld.
- Zondag 20 augustus: Sint-Pieters-Leeuw, Anderlecht, Brussel (Zuidfoor), Molenbeek - 72 km
Aantal fietsers: 6
Bijkomend aanwezig na aankomst:
1 x eigen rit (Jo fietste de midweekrit van vorige donderdag richting Zevergem - zie hieronder) + 1 x apéro sympathisant.
Droog en zonnig met een azuurblauwe hemel en amper wat kleine wolkjes. Zwakke zuidwestenwind. Temperatuur: van 19 tot 26°. Fantastisch fietsweer!
Via een prachtige lus van ruim 40 km, voornamelijk door Groot-Dilbeek, de uiterste zuidrand van Anderlecht (natuurgebied Vogelzang) en St-Pieters-Leeuw (o.a. Priorij van Klein-Bijgaarden en Drie Fonteinenbrug) reden we naar het op zondagen steeds rustige Brussel om er een kijkje te nemen op de Zuidfoor / Foire du Midi, de grootste kermis van ons land.
Op de terugweg was er een omleiding wegens wegenwerken in de Wolsemstraat in Dilbeek.
Dit betekende 1,5 km extra + een extra helling.
  Donderdag 17 augustus 2023: Merelbeke, Zwijnaarde, Zevergem, Eke, Semmerzake - 89 km
Aantal fietsers: 7 (onder wie 1 gastrijder).
Droog en bewolkt bij de start om 9u30. Hoe meer we naar het westen reden, hoe meer zon, maar toen we oostwaarts terugkeerden opnieuw bewolkt. Matige noordoostenwind. Temperatuur: van 18 tot 22°.
We reden vandaag o.a. ook door Zevergem (deelgemeente van De Pinte), een mooi dorpje, waar we ondanks 43 jaar fietsen met de club, nog nooit eerder gepasseerd waren.
We fietsten ook 5 km op de Scheldedijk op het parcours van Het Scheldepeloton.
Café Den Toren in Semmerzake (km 48,6), waar we normaal gezien zouden gestopt zijn, was (zo te zien definitief) gesloten zodat we dan maar verder reden en onze middagpauze hielden op het terras van van café De Steenput in Balegem (km 62,7) - (foto).
  Dinsdag 15 aug. (OLV-Hemelvaart): Waasmunster, Heimolen, Elversele, Hamme, Moerzeke - 75 km
Aantal fietsers: 16 (onder wie 2 gastrijders)
Bijkomend aanwezig na aankomst: Chris M. die een paar minuten te laat aan de start verscheen en dan maar in z'n eentje richting Waasland fietste.
Droog en bij de start om 8u30 eerst nog wat bewolking maar vanaf 9 u volop zon met een mooie blauwe hemel tot het einde van de rit. Goed voelbare westenwind. Temperatuur: een aangename 18 tot 25°.
Grotendeels vlakke rit met op ons meest noordelijke punt een passage langs de talrijke villa's op de Waasmunsterse Heide en het gehucht Heimolen (grondgebied St-Niklaas), beide gelegen op de Cuesta van het Waasland.
In Moerzeke kwamen we in een processie t.g.v. Maria-Tenhemelopneming terecht en tegelijkertijd moesten we daar ook ons voorziene parcours wijzigen omdat het jaagpad op de Scheldedijk was afgesloten wegens de bergingswerken van een daar vorige week gezonken binnenvaartschip.
  Weekend van zaterdag 12 en zondag 13 augustus 2023
- Zaterdag 12 augustus: enkel Eric aan de start vandaag. Hij vertrok om 8u30 en kreeg in Ninove een fikse bui over zich heen waarna hij nog even verder reed maar dan iets verder toch maar besloot om naar huis terug te keren.
's Middags 3 leden aanwezig in ons lokaal voor een babbel en een drankje.
Van in de vroege ochtend tot ongeveer 10 u zwaarbewolkt met regelmatig een regenbui. Daarna bleef het droog en vanaf het middaguur kregen we zon met mooie hoge wolkenvelden. Goed voelbare wind uit ZZW. Temperatuur: van 19° om 8u30 tot 24° in de vroege namiddag.
Vandaag zouden we normaal gezien een rit op verplaatsing fietsen met start en aankomst in Hoves (Silly) maar die werd, wegens het natte weersvooruitzicht, uitgesteld tot volgende zaterdag 19/8.
- Zondag 13 augustus: St-Martens-Lierde, Zarlardinge, Geraardsbergen, Atembeke - 66 km
Aantal fietsers: 8
Tijdens onze stop in Geraardsbergen nog 2 bijkomende leden aanwezig, namelijk gastheer Patrick DC (uiteraard) en ook Theo die, samen met zijn Isabelle, tot daar was gefietst met hun gezins-e-bikes.
Droog en in de eerste helft van de rit nog bewolkt. Van in Geraardsbergen zonnig met mooie hoge wolkenvelden. Matige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 17 tot 24°. Prima fietsweer!
Na 42,2 km (van 10u20 tot 11u15) hielden we een een drinkpauze op het mooie en gezellige terras aan de nieuwe woning van Patrick DC en Fabienne in Geraardsbergen en werden er rijkelijk getrakteerd op plaatselijke specialiteiten - Foto's: 1 / 2 / 3.
Om 12u10 arriveerden we aan ons lokaal waar we nog een stukje van het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor Meisjes en Jongens U15 konden meepikken.
  Donderdag 10 augustus 2023: Halle, Clabecq, Oisquerq, Tubize, Bellingen - 85 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 apéro sympathisant per fiets vanuit Geraardsbergen.
Van start tot aankomst zonnig met een wolkenloze blauwe hemel. Zwakke zuidenwind. Temperatuur: van 17 tot 24°. Eindelijk nog eens een échte zomerdag!
Een rit met enkele pittige hellingen zoals o.a. de Trompstraat in Lembeek en de Rue d'Ittre in Oisquerq.

Wegens werken op het jaagpad naast het kanaal in Clabecq (het vernieuwen van stukken wegdek tussen km 42,8 en 43,5) waren we genoodzaakt om ongeveer 10 keer ván en terug óp de fiets te stappen - (foto)
Gezien het in
Tubize (km 53,6) marktdag was en de terrassen daar volzet waren, reden we verder en hielden onze middagpauze op het terras van café De Bascule aan de treinhalte van Beert-Bellingen (km 60,3) waar het zalig toeven was - Foto's: 1 / 2
  Woensdag 9 augustus 2023: Gent-Centrum - 78 km (tot in Haaltert)
Aantal fietsers: 11 (onder wie 3 gastrijders).
In de vroege ochtend viel er nog een regenbui en daarna kregen we tussen 7 en 9 u vrij dichte ochtendnevel. Bij de start om 9u30 was de mist gelukkig opgelost en lagen de wegen er alweer zo goed als droog bij. Tijdens onze rit genoten we van steeds breder wordende opklaringen en vanaf 12 u was er volop zon. Matige wind uit noordwest. Temperatuur: van 17 tot 22°. Prima fietsweer.
We maakten een lus door het prachtige Historisch centrum van Gent en fietsten langs de bijzonderste bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft (foto). Tramsporen konden we vermijden, maar aan een paar kilometer er soms slecht bijliggende middeleeuwse stadskasseien viel jammer genoeg niet te ontsnappen. We stelden ook vast dat er zeer veel (vooral buitenlandse) toeristen op pad waren in Gent.
Gezien het café in Massemen, waar we normaal gezien zouden gestopt ziin, gesloten was, fietsten we direct verder tot op het terras van café Ter Groene Poorte aan de kerk van Haaltert waar onze rit dan ook meteen eindigde. We beleefden er een leuke 'après' met op het einde nog een interessante babbel met een sympathiek Canadees koppel (uit Ontario) op reis in ons land (foto).
Pech onderweg: gastrijder Eddy VDV kreeg reeds in Haaltert (km 4) een lekke tubeless achterband die door de 'sealant' zichzelf repareerde. Daarna reed hij op het St-Pietersplein in Gent (km 37) ook vooraan lek en dit keer was het gaatje iets te groot om zichzelf te dichten. Gelukkig kon hij beroep doen op zijn Move On verzekering zodat hij daar werd opgehaald door een wegenwachter.
Bij het kruisen van een vuilniswagen in de smalle Hofmeers in Massemen (km 61,2) kwam Ignace, bijna vanuit stilstand, ten val maar kon met een beetje pijn aan de schouder probleemloos verder rijden.
  Weekend van zaterdag 5 en zondag 6 augustus 2023
- Zaterdag 5 augustus: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Ollignies, Meslin-l'Evêque, Issières, Papignies, Lessines, Deux-Acren - 92 km
B/ Bois-de-Lessines, Ollignies, Papignies, Lessines, Deux-Acren - 77 km
Aantal fietsers: 13 (10 x rit A  / 3 x rit B
)
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1
x apéro sympathisant.
Droog en meestal bewolkt met slechts een paar zuinige zonnige momenten. Goed voelbare zuidwestenwind. Temperatuur: een voor de tijd van het jaar frisse 14 tot 17°. Zoals het was voorspeld, viel de eerste regen pas vanaf 13 u.
In beide ritten moest het parcours in het centrum van Lessines wat worden aangepast wegens de markt aldaar.
Zéér opmerkelijk: Theo was vandaag als allereerste aan de start in Welle. Iets wat nog nooit eerder was gebeurd... tenminste als we die ene keer door de vingers zien, toen hij zijn horloge vergeten verzetten was van zomer- naar winteruur.
Vandaag was ons lokaal gesloten en vond de aprés plaats in café Standaard waar we de laatste 40 km van het WK wielrennen junioren vrouwen konden volgen op tv.
- Zondag 6 augustus: regen en wind en niemand op de fiets vandaag. 's Middags zakten er ook slechts 2 leden af naar café Standaard, de ene van 11u tot 12u20 en de andere van 12u30 tot 14u zodat het dus voor beiden bleef bij een drankje zonder babbel...
Stormdepressie Antoni bezorgde ons een voormiddag met veel regen en wind (5 Bft uit NW). Middagtemperatuur amper 14°.
Geen weer om in te fietsen dus.
Trieste vaststelling: na 21 regendagen in juli (zie maandoverzicht hieronder) zitten we na de eerste 6 dagen van augustus al aan 6 regendagen op 6. Herfst in de zomer!
  Ter informatie: hoewel zéér veelbelovend begonnen in juni, kreeg onze zomer 2023 een ferme terugval met een zeer wisselvallige maand juli. Wereldwijd was het dan wel de warmste juli ooit gemeten maar in ons land was daar weinig of niets van te merken.
Ziehier enkele cijfers van het KMI:
- Er waren liefst 21 neerslagdagen waarop 131,1 mm regen viel (in plaats van normaal 14 dagen en 76,9 mm regen). Geen record, maar wél het hoogste aantal regendagen in de laatste 35 jaar.
- De gemiddelde temperatuur was 18,4°C, wat ongeveer normaal is voor juli (18,7°C).
- We kregen 185 uren en 26 minuten zonneschijn, dat is 18 uren minder dan normaal (203,14).
- De wind kwam hoofdzakelijk uit ZW en was met 3,4 m/s bovengemiddeld, wat zorgde voor een record aan windenergie opgewekt tijdens een zomermaand!
  Weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023
- Zaterdag 29 juli: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Halle, Clabecq, Ittre, Virginal, Hennuyères, Rebecq, Herfelingen - 93 km
B/ Halle, Clabecq, Tubize, Quenast, Bierghes, Herfelingen - 75 km

Aantal fietsers: 6 (2 x rit A  / 4 x rit B onder wie 1 gastrijder)
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
Droog met afwisselend bewolkte en zonnige periodes (laat ons zeggen 2/3 bewolkt en 1/3 zon). Helemaal op het einde van de rit, rond 11u45 in Liedekerke, begon het te druppelen maar we arriveerden droog in ons lokaal. Goed voelbare wind uit het zuidwesten. Prima temperatuur om in te fietsen: van 17 tot 22°. Scherpe vergezichten en ook een uitzonderlijk goede luchtkwaliteit!
PS: vanaf 13u15 vielen er enkele vrij intense buien waardoor een paar deelnemers na de apéro tóch nog een korte douche kregen op weg naar huis...
Aan het kanaal in Clabecq stelden we vast dat de gebouwen en andere installaties van het voormalige hoogoven- en staalbedrijf Forges de Clabecq nu volledig zijn afgebroken en dat er daar een grote woonsite in opbouw is (cfr. met wat er gebeurd is met de Boelwerf in Temse).
In de A-rit was er een lekke band voor Luc DB (klein scherp steentje erin).
In de B-rit haakten Eric en gastrijder Eddy VDV in Tubize (km 37,8) in mekaar en maakten kennis met het Waalse asfalt. Gelukkig konden beiden na een paar minuutjes rust hun rit verder zetten zonder lichamelijke of materiële schade.
- Zondag 30 juli: Rozebeke, St-Blasius-Boekel, Korsele, St-Maria-Horebeke, Elst - 72 km
Aantal fietsers: 11
Droog en bewolkt bij de start om 8u30 en tijdens het eerste deel van de rit. Rond 10 u (tussen Korsele en St-Maria-Horebeke) gedurende een korte periode wat licht gedruppel maar daarna opnieuw droog. Vanaf 11 u (aan de antenne in Erwetegem) eerst lichte, daarna gezapige en tenslotte (tussen Aspelare en Ninove) zelfs gietende regen. Van in Okegem hield het op en kregen we gedurende onze laatste kilometers zelfs nog de zon te zien. Gedurende de ganse voormiddag een vrij krachtige zuidwestenwind. Temperatuur: van 16 tot 18* maar tijdens de regen nog amper 15° en dus erg fris voor de tijd van het jaar.
Van in Steenhuize werd de rit, voor zover dat nog mogelijk was, aangepast en kozen we de kortste weg terug naar ons lokaal waar we arriveerden met slechts 4 van de 11 deelnemers. Nog 2 anderen gingen eerst thuis douchen en kwamen ons daarna vervoegen voor een babbel en een drankje.
  Woensdag 26 juli 2023: Boom (De Schorre / Tomorrowland) - 84 km
Aantal fietsers: 13 (onder wie 2 gastrijders).
Droog met dikwijls mooie opklaringen maar ook een paar (soms dreigende) bewolkte periodes. Matige zuidwestenwind. Temperatuur: van 16 tot 21°. Prima fietsweer.
Wegens de wekelijkse mark in het centrum van Willebroek en wegenwerken in de St-Jozefstraat in Breendonk dienden we ons parcours lichtjes aan te passen.
Bij het oversteken van de A12 in Breendonk, zowel op de heen- als op de terugweg, moesten we even stil zijn, want "Ssst... hier rijpt den Duvel" (foto).
In Boom was het provinciaal recreatiedomein De Schorre, waar we gedeeltelijk door zouden rijden, volledig afgesloten en kregen we zo goed als niets te zien van al hetgeen er daar was opgebouwd voor het  Tomorrowland. Desondanks was het toch meer dan de moeite waard om daar eens rond te fietsen en te aanschouwen wat voor een gigantisch evenement Tomorrowland toch wel is.
PS:
kregen wij daar rond De Schorre weinig te zien, dan hadden zo'n 15.000 buurtbewoners in de namiddag meer geluk... zie dit korte filmpje.
Einde rit op het terras van
taverne Schettenberg in Teralfene (foto)
  Verlengd weekend van vrijdag 21 tot zondag 23 juli 2023
- Vrijdag 21 juli (Nationale Feestdag): Brakel, Opbrakel, Everbeek - 76 km
Aantal fietsers: 13
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 1 x apéro sympathisant.
Droog en in het begin van de rit nog lichtjes nevelig. Vanaf Aspelare meestal zonnig en licht- tot halfbewolkt. Matige westenwind. Temperatuur: van 15 tot 22°.
Pech onderweg: opmerkelijke 'total loss' achterband (zowel binnen- als buitenband) voor Luc VDS op het einde van de Papenstichel in Appelterre (km 61,6) waar een vlijmscherp cutter-mesje zijn band zowat middendoor sneed (foto). Gelukkig had Norbert een buitenband bij in zijn rugzakje zodat we toch ter plaatse konden repareren.
- Zaterdag 22 juli: keuze uit twee tamelijk pittige ritten kriskras door het mooie Pajottenland, met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Vollezele, Bever, Herne, Pepingen, Vlezenbeek, Schepdaal - 90 km
B/ Vollezele, Herne, Pepingen, Vlezenbeek, Schepdaal
- 74 km

Aantal fietsers: 18 (11 x rit A  / 7 x rit B onder wie 2 gastrijders)
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
Droog en wisselend bewolkt met toch meer zonnige dan bewolkte periodes. Strakke wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van een vrij fris aanvoelende 15° bij de start tot een aangename 21° bij aankomst.
- Zondag 23 juli: om 8u30 zwaarbewolkt met lichte regen en niemand aan de start.
's Middags in ons lokaal 3 leden aanwezig voor een babbel en een drankje.
Zwaarbewolkt met lichte regen van 7u30 tot 9 u. Daarna zo goed als droog maar de zon kregen we op geen enkel moment te zien. Vrij stevige zuidwestenwind. Temperatuur: van 16 tot 20°.
PS: in de latere namiddag en ook nog 's avonds en 's nachts, vielen er een aantal zéér intense buien met 20 tot 35 liter (op plaatsen zelfs nog méér) regen per vierkante meter.
  Dinsdag 18 juli 2023: Burst, St-Lievens-Houtem, Balegem, Zottegem, St-Lievens-Esse - 65 km
Aantal fietsers: 6.
Zonnige start met enkel wat hoge bewolking, daarna een bewolkte periode maar tegen het einde van de rit opnieuw volop zon. Matige wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 17 tot 24°. Prima fietsweer.
Een mooie rit met verkenning van een paar recent afgewerkte wegenwerken en ook wat 'nieuwigheden'. Alles verliep prima, doch aan het (te) smalle baantje tussen Muylem en Nederhasselt (km 57,8 tot 58) was jammer genoeg nog steeds niets veranderd. Te vermijden dus!
Einde rit op het terras van café Rialto in Denderhoutem (foto).
  Weekend van zaterdag 15 en zondag 16 juli 2023
- Zaterdag 15 juli: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Vollezele, St-Pieters-Kapelle, Bever, Bassilly, Labliau, Hoves, Petit-Enghien, Herne - 91 km
B/ Vollezele, St-Pieters-Kapelle, Marcq, Labliau, Hoves, Petit-Enghien, Herne - 75 km

Aantal fietsers: 14 (9 x rit A  / 5 x rit B onder wie Francesco).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit.
Droog met veel bewolking en ook mooie zonnige periodes. De bewolking was af en toe heel dreigend maar op een paar lichte spatjes na (in Roosdaal) bleef het droog. Goed voelbare wind uit ZZW. Temperatuur: een zeer aangename 21 tot 24°.
Het eerste rondje na aankomst was er eentje van lokaalhoudster Anne ter gelegenheid van haar verjaardag op 11 juli.
- Zondag 16 juli: Moortsele, Bottelare, SchelderodeMakkegem Bos, Munte, Balegem - 77 km
Aantal fietsers: 4.
Een mooie zonnige start maar later in de rit toenemende bewolking, op het einde zelfs dreigend maar gelukkig zonder neerslag. Zéér strakke zuidwestenwind (5 Bft) die gans de rit aanwezig was, zowel op kop als in de rug. Temperatuur: een aangename 17 tot 22°.
Ondanks er op dat moment tamelijk wat bewolking was, konden we van op steenweg aan de 'radar' in Kerksken zeer goed de skyline van Brussel zien.
  Woensdag 12 juli 2023: Ninove, Geraardsbergen, Lessines, Rebaix, Ath - 91 km
Aantal fietsers: 13 (onder wie 3 gastrijders).
Droog en meestal zonnig met prachtige wolkenvelden maar ook een paar korte zwaarbewolkte periodes. Vrij strakke zuidwestenwind en dus rugwind tijdens de terugkeer. Temperatuur: van 18 tot 23°. Uitstekend fietsweer met prachtige vergezichten.
In Ath maakten we een toeristische lus door het historische centrum (foto).
Nieuwe Geraardsbergenaar Patrick DC pikte aan op de top van de 'Onkerzele' (km 23) en fietste van daar de rest van de rit met ons mee.
Onder de gastrijders mochten we ook Francesco, de Italiaanse schoonzoon van Eric, begroeten.
Middagpauze: café Le Tchop in Meslin-l'Evêque (km 53,9) - Foto's: 1 / 2
Einde rit:
terras van cafe Den Appel rechtover de kerk in Liedekerke.
  Weekend van zaterdag 8 en zondag 9 juli 2023
- Zaterdag 8 juli:
keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Ellezelles, Saint-Sauveur, Grandrieu (Frasnes), Grand Monchaut, Wodecq - 102 km
B/
Geraardsbergen, Flobecq (Esquenne), Everbeek, Parike - 73 km
Aantal fietsers: 13 (9 x rit A onder wie 1 gastrijder / 4 x rit B).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x eigen rit + 1 x apéro sympathisant.
Droog en gedurende gans de rit zonnig met een wolkenloze blauwe hemel. Zwakke maar zéér warm aanvoelende zuidenwind. Temperatuur: een zwoele 22 tot 32°C. KMI-waarschuwingscode 'geel' voor 'hitte' was van kracht.
Ritten A en B gingen wel dezelfde richting uit, maar beide parcours waren totaal verschillend.
In de A-rit (925 hm) was er heel wat klimwerk met als voornaamste hellingen de Koestraat in Parike, Le Crimont in Ellezelles, de Rue d'Arabie en Les Monts in St-Sauveur en de Bois d'Antoing van uit Grandrieu (gehucht van Frasnes-lez-Anvaing).
In de B-rit (510 hm) zaten slechts twee noemenswaardige hellingen, lastig genoeg met dit zwoele weer, namelijk de Esquenne in Flobecq en de Reepstraat in Everbeek.
Pech onderweg: in de A-rit liefst 3 lekke achterbanden (1 keer Inge en 2 keer Gert DC) en die zorgden voor een vertraging van ruim 40 minuten (aankomst pas om 12u50).
- Zondag 9 juli: Berlare, Zele, Hamme-Zogge, Grembergen, Lebbeke - 71 km
Aantal fietsers: 5 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3 x apéro sympathisant.
Droog en eerst wat gesluierd maar daarna volle zon tot einde rit. Matige wind uit noordwest. Temperatuur: van 22 tot 27°. Nog meer dan warm genoeg, maar al bij al gezond fietsweer na de hitte van gisteren.
Op km 27,4, aan de Avermaat in Zele,
was er, bij het schuin oprijden van een verhoogd fietspad, een serieuze schuiver van gastrijder JP Meesens waardoor ook Marcel ten val kwam. Beiden kwamen er gelukkig van af met een bebloede knie en elleboog, ter plaatse vakkundig verzorgd door Norbert, onze fietsende EHBO.
In Hamme-Zogge (km 37) gingen we een kijkje nemen op de site van het Fantasia Festival dat daar gisteren en eergisteren plaatsvond. Niet te geloven wat daar allemaal nog moest worden afgebroken...
(foto)
Na de rit mochten we ook kersvers Geraardsbergenaar Patrick DC (mét echtgenote) begroeten.
  Donderdag 6 juli 2023: Schorisse, Etikhove, Ladeuze, Volkegem - 85 km
Aantal fietsers: 8 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
Droog en zonnig met eerst kleine wolkenvelden en tegen de middag toenemende bewolking met mooie stapelwolken. Goed voelbare westenwind. Temperatuur: van 17 tot 23°. Prima fietsweer!
Vrij pittige rit met aan de rand van de Vlaamse Ardennen als lastigste klimwerk: de Lepelstraat (van Michelbeke naar Elst), de Ladeuze (van Etikhove naar Edelare), de Volkegemberg en de Konkelstraat (St-Denijs-Boekel).
Middagpauze op het terras van café Old Sotteghem op de Markt van Zottegem (km 62,8) waar de bierkeuze zeer beperkt was. Een tegenvaller dus...
- Foto's: 1 / 2.
  Weekend van zaterdag 1 en zondag 2 juli 2023
- Zaterdag 1 juli:
grijs en gans de voormiddag periodes met regen of motregen. Niemand aan de start vandaag. De geplande rit werd verplaatst naar een latere datum.
's Middags in ons lokaal 5 leden aanwezig voor een babbel en een drankje. Onder hen ook Theo die vanaf vandaag officieel met pensioen was!
Er was vandaag ook mogelijkheid om deel te nemen aan de R.EV Ride met start en aankomst in Schepdaal maar onder de 1700 deelnemers aldaar werden geen clubleden gesignaleerd.
- Zondag 2 juli: Beersel, Linkebeek, Holleken, St-Genesius-Rode, Alsemberg - 75 km
Aantal fietsers: 10
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 2 x apéro sympathisant.
Droog maar gedurende het grootste deel van de rit bewolkt. Enkel in het laatste uur kregen we mooie opklaringen. Stevige wind uit het westen. Temperatuur: van 17 tot 20°. Prima fietsweer.
In St-Laureins-Berchem (km 20) fietsten we dwars door de feesttent van 'Kermis onder de Lindeboom'.
Het lastigste gedeelte van deze rit lag in Beersel met de tot 16% steile kasseiklim Beukenlandschap en in Linkebeek met eerst de Stationstraat en direct daarna het pittige Holleken via de smalle wegjes van het Bloemhof en de Lange Haagstraat.
Na de rit waren er traktaties t.g.v. de verjaardag van Marc DW (74 geworden op 20 juni) en Joost VDB (49 geworden op 28 juni) en waren er ook lekkere boterhammetjes van onze lokaalhouders.
  Ter informatie: de voorbije maand juni 2023 was uitzonderlijk! Het was de warmste én zonnigste junimaand sinds het begin van de metingen in 1833.
Ziehier enkele cijfers:
- We kregen een hittegolf van 17 dagen waarvan 15 met een maximumtemperatuur van meer dan 30°C.
-
De gemiddelde temperatuur was liefst 20,3°C, een pak warmer dan wat normaal is voor juni (16,7°C) en ook een stevige stijging ten opzichte van het vorige record (19,3°C in 1976). Het was zelfs een stuk warmer dan wat normaal is voor juli, met 18,7°C normaal gezien de warmste maand van het jaar.
- We kregen 302 uren en 52 minuten zonneschijn, zo maar liefst 44 uren méér dan de zonnigste juni van de afgelopen 30 jaar (2010 - 258:37).
- Er waren
slechts 6 regendagen, in plaats van 14 normaal, waarop amper 36,7 mm regen viel. Geen record maar wel bijna de helft van wat je normaal in juni verwacht.
  Woensdag 28 juni 2023: Oudegem, Dendermonde, Grembergen, St-Anna, Zele, Berlare - 83 km
Aantal fietsers: 7 (onder wie 1 gastrijder).
Droog met afwisselend zonnige en bewolkte periodes. Matige westenwind. Temperatuur: van 17 tot 22°.
Een vlakkere rit als deze kan je moeilijk uitstippelen. Enige moeilijkheid was een paar honderd meter onvoorzien 'gravellen' in de opgebroken Veldekensstraat bij het buitenrijden van Zele.
Eerst in Oudegem (km 21,1) en daarna nog 3 keer aan de Quote in Berlare (tussen km 59,7 en km 60,7) moesten we liefst 4 keer de nieuwe aardgas- en waterstofleiding kruisen die momenteel wordt aangelegd tussen de haven van Zeebrugge en Brussel en van daar verder naar Duitsland.
Middagpauze
: terras van 't Kaffee op de Markt in Zele (km 52,8) - Foto's: 1 / 2.
Einde rit: